h

Cultuurplan: Stichting Formaat gered!

24 november 2016

Cultuurplan: Stichting Formaat gered!

Het Rotterdamse cultuurplan is aangenomen door de gemeenteraad. Het plan dat gaat over de verdeling van cultuursubsidies voor de periode tussen 2017 en 2020. Het belangrijkste uitgangspunt voor de SP is dat cultuur in Rotterdam bereikbaar is voor alle Rotterdammers. De Rotterdamse SP-fractie stemde in met het plan nadat de grootste bezwaren waren weggenomen met voorstellen van de SP.

Foto: Nynke Vissia
Eerder was de SP bezorgd om het lot van veel kleine culturele initiatieven die door het college zouden worden weggesneden. Door een voorstel, met steun van de SP, in de gemeenteraad zijn deze initiatieven gelukkig gered. Daarnaast had SP-raadslid Sun van Dijk specifieke aandacht voor Stichting Formaat. Deze stichting werkt op de scheidslijn van welzijn en cultuur en dreigde daarom buiten de boot te vallen. Van Dijk: “Stichting Formaat geeft kwetsbare Rotterdammers meer zelfvertrouwen door ze theater te laten maken. Zelfs de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) zegt dat ze nobel werk doen, maar dat ze helaas buiten de boot vallen omdat het welzijnswerk zou zijn. Ik ben daarom opgelucht dat een grote meerderheid in de raad het met de SP eens is en Stichting Formaat de komende jaren met haar werk verder kan gaan.”

Voor de toekomstige discussie over de bekostiging van culturele initiatieven hoopt de SP dat er meer ruimte komt in het culturele spectrum. Net als Stichting Formaat zijn er meer initiatieven die op de scheidslijnen van cultuur enerzijds en welzijn, onderwijs en sport anderzijds, werken. De verschillende culturele initiatieven werken goed samen, maar omdat de ondersteunende onderdelen van de gemeente het wat slechter doen qua samenwerking, vallen veel instellingen nu regelmatig tussen wal en schip.

 

U bent hier