h

Nieuw Rotterdams Welzijn: een half jaar verder

9 juni 2016

Nieuw Rotterdams Welzijn: een half jaar verder

Een half jaar na de ingang van het Nieuw Rotterdams Welzijn zijn er nog steeds onduidelijkheden over de invulling van het welzijn per gebied. Met al een kwart van deze aanbestedingsperiode achter de rug, en plannen voor een nieuwe aanbesteding alweer in zicht, begint de tijd te dringen. Er is meer inzicht nodig in de prestaties van het huidige welzijn voordat gepraat kan worden over doorontwikkeling. Daarom vindt de SP een periode van twee jaar te kort om alle kinderziekten te verhelpen.

Foto: Liesbeth Hoogenboom/SP
In bepaalde gebieden hebben de welzijnsinstellingen nog geen werkplan, of is het werkplan niet afgestemd op het gebiedsplan. Zo'n gebiedsplan wordt door de gebiedscommissies, de oren en ogen van de wijk, opgesteld om prioriteiten en knelpunten in het gebied te benoemen. 'De huidige invulling wordt te veel vanuit het stadhuis opgelegd, en te weinig vanuit de gebieden zelf,' aldus SP-raadslid Tom Weerdmeester.

En dan zijn er de Huizen van de Wijk, die door sommige bewoners gekscherend 'Huis van de Gemeente' worden genoemd. Deze nieuwe vorm van buurthuis wordt volgepropt met gemeentelijke diensten, waardoor er weinig ruimte overblijft voor activiteiten voor en door bewoners. Sommige gebieden, zoals Kralingen, hebben helemaal geen Huis van de Wijk. Andere, zoals De Branding in Crooswijk, moeten nog verbouwd worden en zullen pas tegen het einde van de aanbestedingsperiode hun zaken goed op de rails hebben. Met als risico dat het roer in 2018 opnieuw om gaat.

Tom Weerdmeester: 'De huidige invulling van het welzijnswerk is een voorsorteren op een gezamenlijke aanbesteding van zorg en welzijn. In werkelijkheid is dat niets meer dan nog een verkapte bezuiniging, bovenop de reeds opgelegde bezuinigingen van 20 procent. Op een gegeven moment is de rek eruit.'

U bent hier