h

10 procent onterechte boetes is 10 procent te veel

30 mei 2016

10 procent onterechte boetes is 10 procent te veel

Foto: Marcelo

Het college erkent dat het maar liefst 20 procent onterechte boetes in 2015 heeft uitgedeeld aan mensen met een bijstandsuitkering. Voor mensen die een korting van 100 procent hebben gekregen is dat nogal wrang. Vooral omdat het college stelt dat het wel meevalt met de de verkeerde boetes. Het gaat om ’maar’ 90 mensen. Volgens de SP zijn er dat 90 te veel want mensen die het al moeilijk hebben, hebben recht op zorgvuldige behandeling.

Het college stelt verder dat het wel meevalt met de financiële problemen bij de betrokken mensen want maar een paar daarvan hebben zich bij de Kredietbank gemeld voor schuldhulpverlening. De SP vindt het nogal cynisch om de de schuldhulpverling van de Kredietbank als maatstaf te nemen voor financiële problemen. SP-raadslid Pieter Schol: 'Dit is een station vér voorbij de financiële problemen. Sterker, dat is het eindstation voor velen. Financiële problemen die zijn ontstaan door de 100-procentsregeling zijn dan waarschijnlijk al opgevangen door de eerste lijns hulpverlening. De SP wil een beter onderzoek daarnaar.

Leg sancties voor aan een team

Verder bagatelliseert de wethouder ook het aantal van onterecht opgelegde sancties. Dat is toch al gauw zo’n 10 procent. Dat vindt de SP helemaal niet weinig. Ook hier is 10 procent weer 10 procent te veel. De SP stelt dan ook voor om in de toekomst zo zorgvuldig mogelijk te werken en het advies van de Cliëntenraad over te nemen om alle zaken voor te leggen aan een team. Zo worden persoonlijke interpretaties van de regels tot een minimum beperkt.

En waar de SP zich ook over verbaast, is de toename van het aantal sancties. Is dat omdat we strenger zijn geworden of dat mensen meer frauderen of dat mensen door allerlei regels door de bomen het bos niet meer zien? Schol: 'Want het staat er wel heel simpel 143 meer 100 procent korting op de uitkering. Maar stelt u zich dat eens voor: 143 mensen, gezinnen, zonder inkomen. Niks nada noppes. Achter kille cijfers zitten allemaal verhalen van vlees en bloed. Als antwoord geeft de wethouder dat het komt door de landelijke regels dat Rotterdam strenger is geworden. Alsof Rotterdam geen eigen verantwoordelijk zou hebben hierover.'

U bent hier