h

Eerste mijlpaal woonreferendum bereikt!

21 april 2016

Eerste mijlpaal woonreferendum bereikt!

Foto: SP

Vandaag zijn de eerste handtekeningen voor het stedelijk referendum over de woonvisie overhandigd. De Rotterdamse huurdersverenigingen bereiken hiermee de eerste mijlpaal op weg naar een stedelijk referendum over de woonvisie. De handtekeningen werden in ontvangst genomen door de fractievoorzitters van de Rotterdamse politieke partijen.

Om een referendum over de Rotterdamse woonvisie voor elkaar te krijgen waren minimaal 1.000 handtekeningen van kiesgerechtigde Rotterdammers nodig. Vandaag werden er 2771 aangeboden, bijna drie keer de benodigde hoeveelheid! 12 mei wordt dit inleidende verzoek tot het houden van een referendum officieel ingediend in de gemeenteraad.

Foto: SP

De volgende stap na het inleidende verzoek is het indienen van 10.000 ondersteuningsverklaringen binnen zes weken. Kijk op www.woonreferendum.nl om te zien waar je kan tekenen, meer informatie over het referendum en mogelijkheden waarop je het referendum kan ondersteunen.

Wat is de woonvisie?

Wethouder Schneider van de gemeente Rotterdam wil dat er de komende vijftien jaar 20.000 goedkope woningen worden gesloopt, verkocht of waarvan de huur wordt verhoogd. Dit staat in zijn Woonvisie tussen nu en 2030. In plaats van extra huizen bouwen waar het kan, wil het college vooral het aantal betaalbare woningen verminderen.

Dit gaat met name om sociale huurwoningen met een huur tussen de 300 en 600 euro. Woningen die voor veel Rotterdammers een noodzaak zijn. Afgelopen vijftien jaar zijn er al 30.000 van deze woning- en verdwenen en zijn de huren in een rap tempo gestegen.

Voor veel huurders wordt wonen in hun stad onbetaalbaar en de wachtlijsten blijven stijgen: van vier naar acht, naar meer dan tien jaar! Ook moeten ouderen langer thuis wonen en hebben steeds meer Rotterdammers minder te besteden, de vraag naar betaalbare woningen wordt dus alleen maar groter.

 

U bent hier