h

Buurten in het Oude Noorden

28 januari 2016

Buurten in het Oude Noorden

De SP-fractie ging op pad in het Oude Noorden, buurten in de wijken. Even bijpraten of kennismaken met buurtorganisties, de mensen achter initiatieven en instellingen, telkens in een andere buurt. Bij Top van Noord, Jan van der Ploeghuis, buurthuis Mozaïek en buurtvereniging Woelwijkstraat.

Leo de Kleijn in gesprek in Jan van der Ploeghuis
Foto: SP

De SP-raadsleden spraken eerst met de mensen van het Jan van der Ploeghuis, de bewoners en de begeleiders. Het 'huis' bestaat uit sociale woningen van Woonstad met een overdekte binnenplaats en receatiezaal. Het functioneert als een klein dorpje met alle voor- en nadelen. Stichting Humanitas levert meestal de zorg. Het imago wordt er wel minder op, onder meer doordat een verbouwing/vernieuwing op de lange baan is gezet.

De SP-fractie met leden buurtverenging Woelwijkstraat
Foto: SP

Hierna bezochten de SP'ers de Buurtvereniging Woelwijkstraat, actief sinds 1932. Over het algemeen zijn de leden erg tevreden over de buurt, het wordt steeds beter in het Oude Noorden volgens hen. Er wordt steeds meer opgeknapt en er zijn steeds meer activitieten op bijvoorveeld het Noordplein. Wel maken ze zich zorgen over de verenging. Ze hebben veel vrijwilligers, maar ze worden er niet jonger op. Ze ontvangen naast een kleine bijdrage van de gebiedscommissie geen subsidie en dat met een relatief hoge huur, zonder service want het pand aan de Zaagmolenkade is een bedrijfspand. Vroeger organiseerde de verenging veel activiteiten voor de buurt, nu is het vooral een buurthuis voor oudere bewoners, een alternatief voor alleen thuis zitten. Ook heel belangrijk vindt de SP.

Foto: SP

SP´ers Pieter Schol, Leo de Kleijn, Husniye de Roock en Tom Weerdmeester op pad in het Oude Noorden

In de Kabeljauwstraat werd de buurtklusruimte van bewonersvereniging Top van Noord en CVD bezocht. Top van Noord zit in de kop van het Rotterdamse Oude Noorden en wil van het gebied tussen Soetendaalsekade, Soetendaalseweg, Bergweg en de Gordelweg een topbuurt maken, met nieuwe en oude bewoners. De klusruimte voor de buurt moeten ze, als het aan de woningcorporatie ligt, sluiten. Ze willen volledige huur gaan vragen. Maar de bewoners gaan nog actie ondernemen, de SP wil hen daar graag bij helpen. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: 'Dit kluscentrum levert meer op voor iedereen, voor de hele buurt maar ook voor een woningcorporatie. Het zou jammer zijn als dit verloren gaat.' Wel staat er een pand leeg om de hoek, op de Heer Vrankenstraat, de GGD maakt daar drie maanden per jaar gebruik van. De SP gaat uitzoeken wat  de plannen voor het pand zijn, wellicht interssant voor de Top van Noord.

Foto: SP

Gaat de klusruimte van de Top van Noord voor goed op slot?

Tenslotte brachten ze een bezoekje aan buurthuis  Mozaïek aan de Schommelstraat. Onlangs als een Huis van de Wijk aangewezen door de gemeente, kort daarna kregen ze te horen dat de zes werknemers van de Mozaïek ontslagen werden. Daar komt 1 sociaal beheerder voor terug. Alle zes de werknemers hebben gesolliciteerd voor de functie. Niemand bleek geschikt. 'Schandalig,' vindt SP-gebiedscommissielid Husniye de Roock. Zelf is zij vrijwilliger in het buurthuis voor onder meer Resto van Harte. 'Sommigen van hen zijn al meer dan dertig jaar geschikt met een berg aan ervaring en nu geen van allen meer, ongelofelijk!' Een Huis van de Wijk wordt geacht zeventig uur per week open te zijn. Vijftig procent van de tijd zou dat door vrijwilligers gedaan moeten worden. 'Onmogelijk,' volgens de werknemers, die in beroep zijn gegaan tegen het ontslag en de procedure. Interessant detail is dat de ex-directeur (er is al een nieuwe) nog zes maanden in dienst blijft als adviseur. Daar is blijkbaar wel geld voor. De SP weet dat sommige buurthuizen net het hoofd  boven water kunnen houden met vrijwilligers maar de meesten gaan ten onder zonder beroepskrachten, zij zijn noodzakelijk. De werknemers houden de SP op de hoogte.

Foto: SP
Hildegardisplein, Oude Noorden

U bent hier