h

Investeer CIC-geld voor gratis bier liever in het MKB

26 november 2015

Investeer CIC-geld voor gratis bier liever in het MKB

De gemeenteraad van Rotterdam beslist vandaag of het Cambridge Innovation Centre (CIC) kan rekenen op een lening van de gemeente voor het opzetten van een verzamelplaats voor hippe start-ups. Omdat uit onderzoek blijkt dat start-ups helemaal niet zo bijdragen aan de werkgelegenheid als wordt beweerd en omdat de plannen van het Centre nauwelijks verder gaan dan het gratis uitdelen van bier aan ondernemers, zal de SP voorstellen om het geld in een fonds te storten voor alle MKB'ers in Rotterdam die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Het plan is dat de gemeente het CIC verspreid over de komende drie jaar in het totaal 9,7 miljoen gaat uitlenen. Een risicodragende lening, de banken zien er geen heil in. Ook krijgt het CIC een dikke miljoen om het Groothandelsgebouw, waar het Centre moet komen, op te lappen. SP-raadslid Tom Weerdmeester: 'Zo veel geld neertellen voor het aan elkaar knopen van jonge ondernemers, afgestudeerden en geldschieters. Voor een fractie van het bedrag kan je in de stad een boel netwerkborrels geven. En als de banken al geen heil zien in het sponsoren van deze club, dan kan je je afvragen waarom per se de gemeente dat risico moet nemen.'

Uit onderzoek, onlangs gepubliceerd door de Erasmusuniversiteit, blijkt bovendien dat de overheid beter haar energie kan steken in snel groeiende bedrijven dan in starters in het algemeen. Daarnaast hebben veel bestaande Rotterdamse MKB'ers het moeilijk. Voor hun is de crisis nog niet ten einde. Weerdmeester: 'Ik stel dan ook voor om die 10 miljoen euro op te knippen in kleinere bedragen. Die stoppen we in een fonds, waar nieuwe, maar zeker ook bestaande MKB'ers kunnen aankloppen met een goed plan voor een investering in hun bedrijf. Dat lijkt me concreter en financieel overzichtelijker dan investeren in gratis bier met gebakken lucht. Dat kan namelijk niet anders dan uitlopen op een kater.'  

U bent hier