h

Huurteam weg, aanpak huisjesmelkers hapert

11 november 2015

Huurteam weg, aanpak huisjesmelkers hapert

Als het aan het college ligt heeft Rotterdam vanaf volgend jaar geen Huurteam meer. Dit besluit is genomen nog voordat er een fatsoenlijke evaluatie van de aanpak huisjesmelkers heeft plaatsgevonden. Schandalig vindt de SP, want de aanpak van huisjesmelkers zou één van de prioriteiten van dit college zijn. Het Huurteam Rotterdam vervult, met de ondersteuning van huurders bij procedures tegen malafide verhuurders, een belangrijke schakel in de aanpak van ongewenste huisjesmelkers in de stad.

In de begroting voor 2016 wordt duidelijk dat wethouder Schneider geen heil ziet in het voortbestaan van het Huurteam in Rotterdam. Deze ondersteuning van huurders die te maken krijgen met malafide verhuurders, zou onvoldoende meerwaarde hebben binnen de aanpak huisjesmelkers. Een zeer voorbarige conclusie vindt de SP-fractie, want er heeft nog geen enkele evaluatie plaatsgevonden van het huidige collegebeleid. Sinds vorig jaar zijn de wettelijke mogelijkheden uitgebreid om als gemeente huisjesmelkers aan te pakken.

SP-raadslid Querien Velter: ´De aanpak van huisjesmelkers lijkt in Rotterdam niet de prioriteit te krijgen zoals beloofd door dit college. Het Huurteam is hierbij wat ons betreft onmisbaar, want veel huurders weten niet wat hun rechten zijn of durven de gang naar de rechter niet zelf te bewandelen. Enkel aandacht voor de fysieke staat van panden wanneer dit veel overlast veroorzaakt, is slechts het topje van de ijsberg en doet geen recht aan de problemen die huurders ervaren met malafide verhuurders.´

Ook is de SP verbolgen over het feit dat Urbannerdam, de organisatie waaronder het Huurteam valt, niet op de hoogte was gesteld van de bezuiniging. Afgelopen jaar heeft de organisatie samen met de ambtelijke dienst gewerkt aan een verbeterde aanpak gericht op specifieke eigenaren, naar wens van het college. Waarom de wethouder nu toch kies het team weg te bezuinigen is nooit gecommuniceerd naar de organisatie.

Vorig jaar trok het college maar liefst 7 ton uit om, als uiterste maatregel, panden van eigenaren over te kunnen overnemen. Ook dit budget is voor komend jaar verlaagd omdat er nauwelijks gebruik van is gemaakt. Wat de SP betreft kan van dit geld prima ingezet worden om het Huurteam te behouden, op zijn minst totdat er een gedegen evaluatie heeft plaatsgevonden van de complete aanpak huisjesmelkers. Hiertoe dient zij een motie in bij de komende begrotingsbehandeling.

U bent hier