Tekort huurwoningen niet schuld van vluchteling
Tekort huurwoningen niet schuld van vluchteling
De SP vindt dat het Rotterdamse college, niet de vluchteling, schuld heeft aan het tekort aan huurwoningen. De partij wil dat er per direct gestopt wordt met de verkoop van sociale huurwoningen. Naast het bestaande tekort aan goedkope woningen, moet Rotterdam komende tijd ook zorgen voor voldoende woningen om statushouders te huisvesten. Maar terwijl de vraag naar betaalbare huisvesting groeit, blijft het college stoïcijns vasthouden aan een, in hun ogen, gewenste afname van de goedkope voorraad. De SP dient vandaag bij de begrotingsbehandeling een motie in om de verkoop van corporatiewoningen te stoppen.
Terwijl maatregelen om snel meer woonruimte toe te voegen voor de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfstatus keihard nodig zijn, gaat de verkoop van sociale huurwoningen in Rotterdam gewoon door. 'Dat is natuurlijk dweilen met de kraan open', zegt SP-raadslid Querien Velter. 'Het college lijkt blind voor de groeiende vraag naar sociale huurwoningen die op Rotterdam afkomt. In plaats samen met corporaties op zoek te gaan naar een oplossing, moedigt het college afname van corporatiewoningen juist aan, zoals te lezen in de concept-Woonvisie.'
De SP snapt maar al te goed de zorgen van huurders over de groeiende wachtlijsten voor betaalbare woningen. Dit wordt echter niet veroorzaakt door de komst van vluchtelingen, maar door het beleid van het college om de corporatievoorraad ernstig in te krimpen met 24.000 goedkope woningen tot 2030, volgens de concept-Woonvisie. Velter: 'Op deze manier gooi je de verplichting van de gemeente om voor huisvesting van statushouders te zorgen over de schutting bij Rotterdammers in afwachting van een betaalbare huurwoning. Nog perverser is dat Leefbaar Rotterdam, nota bene verantwoordelijk voor dit beleid, vluchtelingen vervolgens de 'schuld' geeft van het groeiende tekort!'
Wat de SP betreft zou een stop op de verkoop van corporatiewoningen een goede eerste stap zijn om de groeiende vraag op te vangen. Dit kan heel gemakkelijk door hier met corporaties en huurders afspraken over te maken bij de komende prestatieafspraken. Tot die tijd moeten voorstellen voor verkoop vanuit de corporaties van een negatief advies worden voorzien, tenzij het een overname door bewoners of een andere corporatie betreft, waardoor de woningen niet ontrokken worden aan de sociale voorraad.
De SP vindt dat de liberalisatie en sloop van corporatiewoningen ook aan banden moet worden gelegd, de andere oorzaken van het tekort. Daarover gaat Velter graag het debat met het college aan bij de bespreking van de Woonvisie later dit jaar.
- Zie ook:
- Huisvesting