h

Vluchtelingen welkom in Rotterdam

4 september 2015

Vluchtelingen welkom in Rotterdam

(Update 17 september) Vluchtelingen zijn van harte welkom in Rotterdam. Dat zei SP-raadslid Josine Strörmann vandaag in een raadsdebat . Minister Dijkhof en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vroegen Rotterdam 400 tot 600 vluchtelingen op te nemen. Als het aan de SP ligt geeft het college gehoor aan dat verzoek

Mensen die op de vlucht slaan voor oorlog en geweld verdienen het om opgevangen te worden. Deze mensen een veilige plek bieden is een kwestie van solidariteit en compassie. Strörmann: 'Het is inhumaan om deze mensen aan de grenzen van Europa en de stad tegen te houden. Ik ben blij dat de meerderheid van de raad daar net zo over denkt. Leefbaar Rotterdam is de enige partij in de raad die niet wil; blijkbaar zijn ze bang voor vreemdelingen.'

Het verhaal dat de opvang van vluchtelingen ten koste gaat van de voorzieningen van 'onze eigen mensen' is een leugen die graag wordt verspreid door rechtse partijen als Leefbaar Rotterdam. Strörmann: 'Er staan al meer dan dertig jaar mensen op de wachtlijst voor een betaalbare woning, de zorg wordt voor gewone mensen jaar na jaar slechter en duurder. Dat is een keuze die bewust is gemaakt door rechtse partijen die niks geven om gewone mensen. Je kan de problemen die er op dat vlak zeker zijn niet in de schoenen schuiven van een paar vluchtelingen.'

Update

Inmiddels is er in de gemeenteraad gesproken over de opvang van vluchtelingen. De SP stelde voor de vluchtelingen snel op te vangen en in kleine groepjes over de stad te verspreiden zodat er ook draagvlak is voor de Rotterdammers uit de buurt. Dat zou bijvoorbeeld kunnnen in een van de driehonderd panden die de gemeente bezit. Dit voorstel is overgenomen.

Inmiddels is er een wake geweest, in aansluiting op op Europees protest: begin deze maand hielden zo'n tweehonderd mensen een minuut stil om hen te gedenken die op hun vlucht het leven hebben gelaten.

U bent hier