h

Meldpunt 'Werken zonder Loon' landelijk afgetrapt

17 september 2015

Meldpunt 'Werken zonder Loon' landelijk afgetrapt

Foto: Liesbeth Hoogenboom/SP

SP-Kamerlid Sadet Karabulut opende afgelopen maandag officieel het Meldpunt Werken zonder Loon. Bij het meldpunt kunnen uitkeringsgerechtigden die moeten werken voor hun uitkering of verplicht vrijwilligerswerk moeten doen hun ervaringen melden. Bij de drukbezochte aftrap in de Pauluskerk in Rotterdam vertelde een aantal 'slachtoffers' hun verhaal en na afloop was het actiecomité met zo'n dertig leden een feit.

Foto: Liesbeth Hoogenboom/SP

Boos zijn ze, de mensen die verplicht vrijwilligerswerk moeten doen in ruil voor een uitkering. Niet omdat ze te beroerd zijn om de handen uit de mouwen te steken, maar omdat ze zich door de gemeente geschoffeerd en soms bedreigd voelen. Omdat ze het gevoel krijgen gestraft te moeten worden voor hun werkloosheid. Omdat het werk dat ze moeten doen geen enkel perspectief biedt op een betaalde baan.

Foto: Liesbeth Hoogenboom/SP

Socioloog Thomas Kampen onderzocht meer dan honderd mensen die te maken krijgen met het verplicht vrijwilligerswerk. Zijn conclusies zijn duidelijk: verplicht vrijwilligerswerk vergroot om allerlei redenen juist de afstand tot de arbeidsmarkt. Dus als er geen betaald werk is om in uit te stromen, kan je net zo goed de inspanningen staken.

Foto: Liesbeth Hoogenboom/SP

Het FNV ondersteunt de actie om het werken zonder loon te stoppen. Het is niet alleen nadelig voor de mensen die ermee te maken krijgen, het zorgt er ook voor dat betaalde banen worden geschrapt en voortaan worden ingevuld door vrijwilligers. Deze zogenaamde verdringing zorgt er ook voor dat de lonen van werkenden onder druk komen te staan.

Foto: Liesbeth Hoogenboom/SP

Wie klaagt over het werk dat gedaan moet worden of over het feit dat reiskosten niet worden vergoed, loopt de kans direct gekort te worden op de uitkering. Feit dat reiskosten niet worden vergoed zorgt ervoor dat mensen aan het eind van een maand werken er netto op achteruit zijn gegaan. Een enkeling noemt het dan ook 'dwangarbeid'.

Foto: Liesbeth Hoogenboom/SP

SP-Raadslid Josine Strörmann legt kort de geschiedenis van deze regeling uit. Het 'iets terugdoen voor je uitkering' is tenslotte uitgevonden door de Rotterdamse Pvda. Nu deze manier van werken is vastgelegd in een landelijke wet, de Participatiewet, gaat Rotterdam helemaal los. De SP heeft zich altijd, met vele tegenvoorstellen in de gemeenteraad, verzet tegen deze manier van omgaan met bijstandsgerechtigden. Strörmann: 'Ook wij vinden het goed als mensen met een uitkering aan het werk komen, maar dan wel betaald werk. Werk moet lonen. Papier prikken, koffers sjouwen in hotels of boodschappen inpakken in een supermarkt is hartstikke nuttig, maar moet dan ook gewoon een betaalde baan worden. En vrijwilligerswerk is heel belangrijk, maar dan wel echt vrijwillig!'

In de Tweede Kamer wordt het SP-initiatief gesteund door GroenLinks.

Werken met behoud van uitkering klinkt nogal positief. Die term moet veranderen; het is werk zonder loon en zonder perspectief op beter. Aan het eind van de avond sluit Karabulut af met de constatering dat de actiebereidheid groot is: zo'n dertig Rotterdammers sluiten zich aan bij de campagne om ervoor te zorgen dat werken weer echt gaat lonen.

Het tv-programma De Monitor besteedt regelmatig aandacht aan dit onderwerp.

Uw ervaring melden met 'werken zonder loon' in Rotterdam kan hier.

U bent hier