h

Raak oordeel RRKC over collectiegebouw

8 april 2015

Raak oordeel RRKC over collectiegebouw

Foto: gemeente Rotterdam / rotterdam.nl

De SP is blij met het advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) over het gewenste collectiegebouw voor museum Boijmans van Beuningen. Het huidige plan voor een openbaar depot in het Museumpark is onvoldoende uitgewerkt en financieel zijn er nog veel vraagtekens. De SP oordeelde eerder al negatief over de huidige plannen en wil deze niet zo in de gemeenteraad bespreken. Eerst moet er een goede financiële onderbouwing op tafel liggen.

Het RRKC-advies windt er geen doekjes om: zij adviseert negatief over de huidige plannen voor een collectiegebouw van Boijmans van Beuningen. Het concept en de financiële exploitatie zijn onvoldoende uitgewerkt. De SP liet eerder al weten geen voorstander van de huidige plannen te zijn en pleitte voor meer onderzoek naar geschikte locaties.

Velter: 'Er is maar naar één optie gekeken en ook nog eens door een roze bril. Wij willen dat het scenario voor een depotgebouw zonder publieksfunctie ook wordt uitgewerkt en ook dat andere locaties worden onderzocht voordat we verder kunnen. Bovendien voorzie ik op korte termijn een bijkomend vraagstuk, namelijk voor dat deel van de gemeentelijke collectie dat nu nog ondergebracht is in het verouderd depot aan de Metaalhof.'

Ook vindt de SP het schokkend dat het college niet meer informatie verstrekt over het financiële plaatje en is het met RRKC eens dat wanneer dergelijke nieuwbouwprojecten tot stand komen als publiek private samenwerking, er extra kritisch gekeken moet worden. Wie betaalt waarvoor? En belangrijk: wie draait er op voor de kosten als het eventueel mis gaat? SP-raadslid Querien Velter: 'Het gebouw wordt nu gepresenteerd als een cadeautje voor de stad, maar zal in werkelijkheid een (eeuwigdurende!) kostenpost zijn, misschien wel vele malen groter dan nu wordt geschetst.'

Vandaag wilde het college, ondanks het negatieve advies van de RRKC en de ontbrekende financiële uitwerking, de huidige plannen voor een collectiegebouw met de raad bespreken. De SP vindt dit zeer opmerkelijk, aangezien een meerderheid van de politieke partijen om uitstel had gevraagd.

U bent hier