h

Dierenwelzijn draait om dieren, niet om mensen

14 april 2015

Dierenwelzijn draait om dieren, niet om mensen

Foto: SP

De SP hekelt de repressieve toon van de nieuwe nota dierenwelzijn. De nota stelt dat de waarde van een dier staat boven alles staat, echter is het nut of de last van een dier leidend in de gemaakte keuzes op gebied van dierenwelzijn. Woensdag 15 april wordt de nota dierenwelzijn besproken in de commissievergadering en zal de SP vooral inzetten op meer budget en maatregelen die een daadwerkelijke bijdrage leveren aan het welzijn van de dieren in Rotterdam.

Tekenend voor de toon van de nota is het feit dat, wanneer het gaat om honden, het voornamelijk gaat om hondenpoep en locaties waar wel of geen opruimplicht geldt. Het gaat er vooral om de overlast door honden zoveel mogelijk te beperken. De SP draait de discussie graag om en praat liever over het aanlijnbeleid. Querien Velter, raadslid: “Het zal een hond worst wezen of zijn behoefte opgeruimd moet worden of niet. Het dier hecht veel meer waarde aan vrij rond kunnen lopen. De SP zal daarom in het belang van het dier pleiten voor meer veilige losloopzones mét opruimplicht. Er zijn tal van mogelijkheden om dit te bevorderen bij luie baasjes. Bijvoorbeeld het verstrekken van (gratis) schepjes en speciale zakjes.”

Een ander voorbeeld uit de nota is de belangrijke rol die wordt toegeschreven aan kinderboerderijen voor de voorlichting en educatie over de omgang met dieren. Des te verbazender is het dat er met geen woord gerept wordt over het slachten van op de kinderboerderijen geboren dieren zodra ze de leeftijd van lammetje of biggetje ontgroeid zijn. Super leuk, lammetjes aaien, maar fokken voor wat kinderpret vindt de SP geen goed idee. Wij stellen voor om eenvoudigweg te stoppen met fokken en beter toe te zien op het welzijn van dieren op de kinderboerderij. Dit geldt ook voor hertenkampen.

Het werkelijke belang dat dit college hecht aan dierenwelzijn valt terug te zien in het extra budget dat hier voor beschikbaar wordt gesteld. Het kleine beetje geld dat vrijgespeeld wordt gaat naar de bestrijding van plaagdieren en communicatie in plaats van naar concrete maatregelen. Velter: “Prachtig dat er eindelijk dierenwelzijnsbeleid gaat komen. De SP pleit hier vanaf 2003 al voor. Maar hoe blij we ook zijn, nu is het moment om de daad bij het woord te voegen. Dat betekent dat je ook extra geld beschikbaar moet stellen. Bijvoorbeeld voor de opvang van zieke dieren, zoals voor vogelopvangers Karel Schot en De Houtsnip en voor het uitbreiden van de Minimax dierenkliniek met een vestiging op Rotterdam-Zuid.”

Veel Rotterdammers hebben zo weinig uit te geven dat ze, ook al moeten hun huisdieren eigenlijk een behandeling bij de dierenarts, niet met hun dier naar de dokter gaan. Daarvoor is er al de mogelijkheid van een dierenkliniek voor minima, de Minimax. Een extra vestiging van deze kliniek op Rotterdam Zuid zou een concrete bijdrage leveren aan het welzijn van de huisdieren van mensen met een uitkering. Nog mooier is het als we de Rotterdammers die echt de dierenartsrekening niet kunnen betalen gaan helpen. De SP zou het een goed idee vinden als de coördinatie van zulke hulp bij de Dierenbescherming zou liggen. Het geld dat hiervoor nodig is zou bijvoorbeeld uit het fonds bijzondere noden kunnen komen.

U bent hier