h

Een depot voor allen

18 maart 2015

Een depot voor allen

'Waarom geen publiek depot voor alle kunstschatten van Rotterdam?' vraagt de SP zich af. De partij betreurt het dat de discussie over een collectiegebouw zich afgelopen jaar heeft beperkt tot één specifiek gebouw op één specifieke plek. Zeker nu blijkt dat het huidige depot van Rotterdamse musea aan de Metaalhof niet meer in beste staat is. De SP en de Partij voor de Dieren stellen daarom schriftelijke vragen aan het college om het debat open te breken en met een bredere blik naar het vraagstuk voor de opslag van onze gemeentelijke collectie te kijken.

Volgens de SP en de PvdD is er veel te weinig onderzoek gedaan naar de waarde van een collectiegebouw voor de stad, de mogelijke invulling van een dergelijk gebouw en daarmee ook alternatieve locaties. Bovendien vinden de partijen dat de keuze voor een pand niet alleen moet afhangen van geld dat marktpartijen misschien bereid zijn in het pand te stoppen. Even belangrijk is het dat de Rotterdammer ook wat aan zo'n kunstopslag heeft, dus dat het (deels) openbaar moet kunnen zijn.

Museum Boijmans van Beuningen is duidelijk in haar voorkeur voor een nieuw collectiegebouw in het Museumpark en het college gaat tot nu toe volgzaam mee in deze keuze. 'Voor ons is de discussie over de beste locatie voor een dergelijk gebouw nog lang niet afgelopen. Geopperde alternatieven zoals de Van Nelle fabriek moeten nader worden onderzocht en getoetst.' zegt Van der Lee van de PvdD. Beide partijen willen graag dat het college kansrijke alternatieve locaties onderzoekt.

SP-raadslid Querien Velter: 'Niet alleen de collectie van Boijmans van Beuningen bevat veel waardevolle gemeentelijke stukken, ook andere musea zoals Museum Rotterdam hebben een grote collectie in opslag. Wij willen dat het college meteen zorgt dat de gehele Rotterdamse kunstcollectie een goed onderkomen krijgt.'

Momenteel liggen Rotterdamse museumstukken voor een groot deel op een gezamenlijk depot aan de Metaalhof. Een gebouw uit 1978 in een zodanige staat, dat men zich kan afvragen hoeveel jaar dit nog dienst kan doen als volwaardig depot. Het gebouw heeft al een paar keer te maken gehad met lekkages en storingen aan de installaties en het ligt achter bij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van opslag van kunstvoorwerpen.

U bent hier