h

Koopkrachtramp voor minima

16 december 2014

Koopkrachtramp voor minima

De Rotterdamse SP is erg ongelukkig over het nieuwste voorstel van wethouder Struijvenberg: het afschaffen van de langdurigheidstoeslag. Jarenlang kreeg je, als je langer dan vijf jaar op een laag inkomen zat, een jaarlijkse toelage van 341 euro als alleenstaande en 486 euro als echtpaar.

Omdat het PvdA/VVD kabinet besloot dat het 'automatisch' verstrekken van extraatjes aan doelgroepen niet meer mag per 2015, moest er een nieuwe regeling komen voor mensen met een laag inkomen. Een zogenaamde verordening Individuele Inkomenstoeslag. Deze regeling moet voor meer maatwerk zorgen. En mensen moeten aan kunnen tonen dat ze hun inkomen zelf niet kunnen verbeteren. 9 van de 10 gemeentes heeft er, vanzelfsprekend, voor gekozen om de langdurigheidstoeslag gewoon te blijven geven, met alleen een nieuw naampje. Rotterdam besloot anders, omdat dit Leefbaar Rotterdam/D66 college juist wil bezuinigen op armoedebestrijding. Onze nieuwe verordening geeft vanaf 2015 slechts aan een hele beperkte groep, namelijk alleenstaande jonge ouders zonder diploma, een toelage. Prima om dat te doen maar de negenduizend Rotterdammers die eerst hun toeslag kregen zijn zwaar de dupe.

SP-raadslid Josine Strörmann: “Hoe is het mogelijk. In deze tijden waarin iedereen het krapper heeft, zo'n aanslag op de koopkracht van de allerarmste Rotterdammers. Als je alleenstaand bent met een bijstandsuitkering, krijg je netto 677 euro per maand. De langdurigheidstoeslag voor alleenstaanden bedroeg 341 euro, dus dat is een koopkrachtverlies van 4,2%. Voor gehuwden is het 3% koopkrachtvermindering. 9000 Rotterdammers zijn de dupe van dit beleid.”

Niet alleen de langdurigheidstoeslag maar ook de kindertoelage verdwijnt. Ook wordt het leven voor chronisch zieken en gehandicapten duurder omdat de eigen bijdrages hoger worden. Veel mensen op het minimum, soms ook mensen met een laagbetaalde baan, betaalden van de langdurigheidstoeslag in 1 keer al hun verzekeringen. Sparen is meestal niet mogelijk van een laag inkomen, dus hoe dat volgend jaar moet?

Strörmann: "Ik sprak een 62 jarige vrouw, chronisch ziek, met, noodgedwongen, een bijstandsuitkering. Haar eigen bijdragen voor de Wmo gaan omhoog, ze is de langdurigheidstoeslag kwijt en de ziektekostenverzekering gaat flink omhoog in prijs. Deze dame is vanaf volgend jaar in één klap bijna 850 euro kwijt. Dat is niet op te lossen. Om dit soort drama's te voorkomen dienen we donderdag een voorstel in om, net als in bijna alle andere gemeentes, onder een nieuwe naam alsnog de langdurigheidstoeslag te gaan geven. Een koopkrachtverlies van 3,4 % kan echt niet, voor mensen met al zo'n laag inkomen."

U bent hier