h

SP: Bezuinig niet op metrobeheer en veiligheid

2 oktober 2014

SP: Bezuinig niet op metrobeheer en veiligheid

De SP heeft de gemeente opgeroepen invloed uit te oefenen op de RET-directie om die er toe te bewegen het wegbezuinigen van 70 metrotoezichthouders te heroverwegen. De SP doet dit in navolging van zowel de ondernemingsraad van de RET als de vakbonden, die de bezuiniging zeer onverstandig vinden en menen dat het ten koste zal gaan van de veiligheid op de metrostations.

De motie die de SP daarvoor had ingediend heeft het helaas niet gehaald. SP-raadslid Tom Weerdmeester: “Het is vooral ironisch dat Leefbaar Rotterdam, die de mond altijd vol heeft van veiligheid, zich nu schuilt achter het smoesje dat de gemeente niet over het personeelsbeleid van de RET gaat. Dit terwijl het waarborgen van de veiligheid voor de Rotterdammers in de metro wel degelijk een essentiële taak is.”

Hoewel de SP ook van mening is dat de metrotoezichthouders effectiever ingezet zouden kunnen worden, is dat geen reden om te veronderstellen dat je na een paar technische aanpassingen aan de stations 70 metrotoezichthouders kunt missen. Weerdmeester: “De meeste effectieve optie om de stations veilig te houden is door goed opgeleide professionals in te zetten die een oogje in het zeil houden. Ook doet het er toe dat er iemand op elk station fysiek aanwezig is als aanspreekpunt zodat Rotterdammers zich veilig kunnen voelen.”

Weerdmeester voegde daaraan toe: “De keuze voor het Leefbaar-college was heel simpel. Wordt er gekozen voor veiligheid of voor financiën? Voor dit college is kennelijk de veiligheid van de Rotterdammer niet belangrijk genoeg om daar geld voor vrij te maken.”

U bent hier