h

Denken over nieuw links in Europa

1 oktober 2014

Denken over nieuw links in Europa

Afgelopen donderdag 25 september stroomde het partijkantoor op de Gaffelstraat vol voor de eerste editie van Denken over Links voor het nieuwe seizoen. We trapten af met internationale sprekers die ons meer vertelden over de opkomst van Nieuw Links in Spanje en Griekenland.

Dimitris Pavlopoulos, als arbeidssocioloog verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, liet ons kennis maken met de situatie in Griekenland. Zoals we weten is Griekenland zwaar getroffen door de economische crisis. Hoewel de Nederlandse kranten niet meer dagelijks vol staan met nieuws uit Griekenland is het einde van de crisis hier nog lang niet in zicht.

Dimitris legde uit dat Griekenland de afgelopen jaren gebruikt is als testgrond voor het neoliberale experiment. De gevolgen hiervan bleken desastreus. Het aantal werkende armen is enorm en ook het werkloosheidspercentage is flink opgelopen. Mensen worden in een staat van absolute armoede gedwongen en met de bezuinigingen op de pensioenfondsen en het verslechteren van arbeidsrechten lijkt de situatie alleen maar te verslechteren.

Een linkse regering zou kunnen helpen om Griekenland weer uit de crisis te krijgen, maar alleen een linkse regering is niet genoeg: er is een brede beweging nodig. Syriza ontstond uit de sociale strijd van vrouwen, migranten, studenten, homo's en werknemers en is inmiddels een belangrijke politieke speler. Sterker nog: het is de grootste oppositiepartij. Maar Pavlopoulos wees ook op de problemen, zoals een beperkte worteling in de vakbeweging. Bovendien strijden mensen in Griekenland nu al jaren voor hun rechten en tot nog toe zien ze geen vooruitgang. Door deze benaderde situatie is het moeilijk om de beweging uit te bouwen en echt verandering af te dwingen.

Alex Merlo

In Spanje is Podemos een nieuwe linkse speler in het politieke veld. Podemos is pas in 2014, enkele maanden voor de Europese verkiezingen, opgericht en net als Syriza ontstaan van onderaf: uit de beweging van de Indignados. Alex Merlo, werkzaam bij de Europese fractie van Podemos, vertelde dat de crisis in Spanje veel meer is dan een economische crisis, er is bijvoorbeeld ook een politieke crisis gaande. Deze politieke crisis is erg belangrijk geweest in de opkomst van Podemos.

Jarenlang waren er twee heersende partijen in Spanje: een rechts-conservatieve partij en een traditionele sociaal-democratische partij. Beide partijen waren betrokken bij allerlei corruptie schandalen en oudgedienden kregen na hun politieke carrière mooie baantjes bij grote bedrijven. De mensen waren de politiek zat en er werden spontaan manifestaties georganiseerd die niet alleen uitgingen van bestaande organisaties en waar ook niet enkel linkse mensen op af kwamen

Podemos ontstond uit deze brede beweging en werd een partij die het anders wil doen dan de gevestigde politieke partijen, ze wil een partij zijn voor werkelijke democratie. De partij heeft een duidelijk links programma maar presenteert zich niet als een linkse partij, aangezien zowel historisch links, als de sociaal-democraten, grote fouten hebben gemaakt en legitimiteit hebben verloren. Podemos pleit daarom voor een regering van de mensen. De Europese verkiezingen waren een groot succes en de verwachting is dat de steun voor de partij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen alleen maar zal toenemen. Het is echter nog niet duidelijk of Podemos mee zal doen aan deze verkiezingen.

Deze eerste editie van Denken over Links heeft laten zien hoe belangrijk het is om niet alleen je stem te laten horen binnen de politiek, maar om de straat op te blijven gaan en om te blijven strijden met de mensen zelf voor een betere wereld. Alleen op deze manier is het mogelijk om echt dingen te veranderen.

Zie ook: www.denkenoverlinks.nl

U bent hier