h

SP: Geef arme Rotterdammers hun miljoenen terug

3 juli 2014

SP: Geef arme Rotterdammers hun miljoenen terug

Gisteren verklaarde staatssecretaris Klijnsma dat ze teleurgesteld is. Waarom? Omdat Rotterdam een kwart gaat bezuinigen op armoedebestrijding. En omdat Rotterdam een gedeelte van het geld dat het rijk stuurde ter verbetering van de koopkracht van Rotterdamse minima niet uitgeeft maar terugstort in een algemeen potje. Het gaat om 3,588 miljoen euro. De SP vindt dit pure broodroof en wil het geld teruggeven aan de Rotterdammers die het nodig hebben.

De SP is het deze keer met Klijnsma eens. Daarom kondigde SP raadslid Josine Strörmann onlangs in de commissievergadering aan, dat ze een amendement in gaat dienen dat er voor zorgt dat deze 3,5 miljoen alsnog wordt uitgegeven. In de vorm van een extraatje in december voor alle Rotterdammers die op het minimum zitten.

Eerder al diende de SP bij de begrotingsbespreking 2014 een motie in waarin de partij vroeg om de kleine 7 miljoen euro die het kabinet ons in 2014 zou sturen helemaal en uitsluitend voor armoede te gebruiken. Helaas stemden de toenmalige coalitiepartijen PvdA, VVD, CDA en D66 tegen.  Omdat de SP voor 2015 weer een extra bedrag van het rijk verwacht gaat Strörmann aanstaande raadsvergadering ook een motie indienen die vastlegt dat in 2015 wel al het extra armoedegeld gebruikt gaat worden waarvoor het bedoeld is.

Strörmann: “Vreemd dat zo'n opmerking moet komen van een staatssecretaris die vanaf volgend jaar het leven van Rotterdammers met een bijstandsuitkering erg moeilijk gaat maken met allerlei nieuwe boetes en de kostendelersnorm. En laten we niet vergeten dat een groot deel van de jonggehandicapten vanaf volgend jaar gekort worden op hun uitkering. Maar goed, op dit punt zijn we het eens. 1 op de 4 van de Rotterdamse kinderen groeit op in armoede. Het is dus meer dan weerzinwekkend om geld dat je in de schoot geworpen wordt niet daar aan uit te geven. Vrijwel alle gemeenten in Nederland hebben juist een groter armoedebudget begroot in verband met de crisis. Alleen de Rotterdamse coalitie vindt dit een goed moment om een kwart te gaan bezuinigen op armoedebestrijding. Ik hoop dat onze moties het gaan halen!”

U bent hier