h

Rotterdamse woningen moeten duurzamer, niet duurder

15 juli 2014

Rotterdamse woningen moeten duurzamer, niet duurder

De SP zal bij het behandelen van de kaderbrief 2014 met een ambitievoorstel komen voor de verduurzaming van de Rotterdamse woningvoorraad, te beginnen met de aanpak van de slechtste woningen. De SP vindt dat Rotterdam alles op alles moet zetten om de landelijke doelstelling uit het energie-akkoord te behalen. Het realiseren van energiebesparing bij bestaande woningen zorgt naast voor positieve effecten op het milieu, ook voor een daling van de woonlasten en het scheppen van lokale werkgelegenheid.

Met de motie 'Ambitie energie-besparing woningen' wil de SP ervoor zorgen dat Rotterdam 13.000 woningen per jaar energiezuiniger te maken conform het landelijk energieakkoord. In dit akkoord wordt de doelstelling gesteld om landelijk tot 2020 jaarlijks 300.000 bestaande woningen en andere gebouwen te verduurzamen. De SP wil dit in Rotterdam waarmaken. Daarbij stelt de SP een extra ambitie voor met betrekking tot de woningvoorraad, aangezien Rotterdam nog altijd slechter scoort op energieverbruik dan het landelijke gemiddelde.

“Het wordt tijd dat we de lat hoger leggen”, zegt Quérien Velter, SP-raadslid. “De afgelopen jaren is er te weinig vooruitgang geboekt bij de verduurzaming van onze bestaande voorraad. Vooral de hoeveelheid woningen met energielabel D en lager, denk aan woningen met enkel glas of zonder vloer- of gevelisolatie, is nog steeds schrikbarend hoog. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar drukt ook hard op de woonlasten van de Rotterdammers.”

Het aanpakken van minimaal 13.000 woningen per jaar tot 2020 draagt op deze manier bij aan de betaalbaarheid van wonen. Daarnaast stelt de SP ook voor om als gemeente op korte termijn afspraken te maken met de corporaties over een woonquote - de verhouding tussen inkomen en totale woonlasten, inclusief energiekosten - gebaseerd op de normen van het Nibud. Deze constateerde afgelopen jaar dat 53% van de Rotterdamse huurders van corporatiewoningen te weinig overhoudt na het betalen van de woonlasten.

U bent hier