h

Korte metten met discriminatie in horeca

16 mei 2014

Korte metten met discriminatie in horeca

De afgelopen maanden hebben er meerdere incidenten plaatsgevonden waarbij sprake is geweest van discriminatie in het uitgaansleven van Rotterdam. ROOD Rotterdam (jongeren in SP), is daarom het afgelopen weekend met een onderzoek gestart hoe jongeren discriminatie aan de deur ervaren door bij discotheken aan de deur te kijken hoe portiers selectief bepaalde minderheden weren.

Tientallen jongeren vertelden hoe ze geweigerd werden op basis van hun afkomst bij clubs als de Hollywood Music Hall en BED Rotterdam, vaak met de smoes dat alleen vaste bezoekers worden toegelaten of dat er een besloten feest zou zijn. Ook waren we getuige van hoe een groepje net geklede Marokkaanse jongeren aan de deur geweigerd werd bij de Hollywood bij een groot publiek feest van een landelijk radiostation.

Discriminatie aan de deur is volgens de SP-fractie een onmiskenbaar probleem. Het zorgt er voor dat de binnenstad er een stuk minder gezellig en veilig op wordt door boze geweigerde jongeren.

SP-raadslid Sun van Dijk stelt hierover vragen aan het nieuwe college. ''Het nieuwe college heeft in haar coalitieakkoord te kennen gegeven actief discriminatie tegen te gaan, dus dan is het nu ook tijd om kleur te bekennen en de daad bij het woord te voegen.''

Michiel Knoops van ROOD Rotterdam: ''Veel jongeren nemen discriminatie tegenwoordig snel voor lief, omdat ze het idee hebben er toch niks tegen te kunnen doen. Het is echter belangrijk dat ze juist wél iets doen, zoals melding maken en aangifte doen.''

Sun van Dijk: ''Discriminatie bij het uitgaan is een probleem dat al jaren niet aangepakt wordt, maar waar helaas bijna iedere jongere in Rotterdam met een kleurtje wel eens mee te maken krijgt.  Als het college echt een veiliger en gezelliger Rotterdam wil moet er meer daakracht getoond worden. Dat kan met 'naming & shaming', de gemeente kan bijvoorbeeld een lijst van discriminerende horeca publiceren. Ook moeten de uitgaansgelegenheden sneller beboet worden.''

Korte metten maken met discriminatie in de Rotterdamse horeca dus!

 

U bent hier