h

Campagne in de regen

12 mei 2014

Campagne in de regen

Zaterdag waren er weer SP'ers op campagne voor de Europese verkiezingen, onder andere op de Centrummarkt en Visserijmarkt. Door de regen gingen veel mensen snel weer naar huis of naar binnen, maar toch ontstonden er ook leuke gesprekken.

In de Europese verkiezingen had niet iedereen even veel interesse. Sommige mensen hadden hun stemkaarten al weggegooid of mopperden dat ze Europa zat waren. De SP'ers deden hun best om mensen te overtuigen dat ze dan juist wél moeten gaan stemmen. Veel mensen hadden het ook over de huurverhoging die er nu weer aankwam, en dat ze geen idee hadden hoe ze dat nu weer moesten betalen, of over werkloosheid en tevergeefs solliciteren.

Binnen, in de bibliotheek, deed Reinout Heijdra - nummer 8 op de lijst van de SP voor de Europese verkiezingen - mee aan het 010-Actueeldebat over Europa. Hij stelde dat er angst gegenereerd wordt om ons een federaal Europa in te drukken, en dat we moeten streven naar een kleiner nederiger Europa. Samenwerken ja, superstaat nee.

Voor de meeste marktgangers is Europa heel ver weg, bleek ook op de Visserijmarkt. Wel waren er complimenten voor de SP. 'Jullie zijn stabiel, op jullie kunnen we rekenen.' Vertrouwen, daar gaat het om.

Veel marktgangers waren naar binnen gegaan in buurthuis Pier 80. De gesprekken gingen niet veel over Europa. Wel over armoede en werkloosheid, over de wijk en over vertrouwen in de politiek. Zo hebben bewoners 1000 handtekeningen opgehaald tegen dreigende sluiting van Pier 80, maar komt er bijna nooit iemand van de politiek, vond een bezoeker. Gelukkig blijft Pier 80 wel open. Het is de enige plek in Tussendijken waar mensen betaalbaar een kopje koffie kunnen drinken en elkaar ontmoeten.

De armoede in de wijk neemt toe. Steeds meer mensen zijn aangewezen op de voedselbank en tweedehandskleding. 'Een hongerige leeuw zoekt de zwakste prooi, zo doen ook de machthebbers van dit land.' De crisis slaat onevenredig hard toe in de arme wijken...  En de politiek? 'Die komt eens in de vier jaar je stem halen en dan zie je zie niet meer. Ze breken de sociale zekerheid af en zorgen tegelijk goed voor zichzelf.'
We hoorden van veel mensen dat ze op ons hebben gestemd voor de raad en gebiedscommissie. Aan ons de moeilijke taak het vertrouwen stukje bij beetje terug te winnen.

U bent hier