h

Buurt OpStand in het Centrum

27 januari 2014

Buurt OpStand in het Centrum

Wekelijkse reizen de SP-fractie en haar kandidaten (raad en gebiedscommissies) naar nieuwe of bekende buurtinitiatieven in verschillende gebieden in Rotterdam. De SP ging deze week in teken van de Buurt OpStand toer langs burgerinitiatieven in het Centrum. Ze bezochten het Rotterdams Milieucentrum en Buurthuis Adriana.

Het Rotterdams Milieucentrum

Het Rotterdams Milieucentrum (RMC) is een stichting die zich inzet voor een groen en natuurvriendelijk Rotterdam. De onafhankelijke stichting functioneert met slechts 4 betaalde parttimers. Op de ‘Dakakker’, een tuin boven hun locatie op het Schieblock (aan de Schiekade), kweken ze een groot aantal soorten groenten, fruit en is er zelfs honing. Rotterdamse scholieren kunnen hier les krijgen over alles wat op de Dakakker gekweekt wordt, onder de noemer 'Dakkennie!' De gemeente laat zijn waardering niet genoeg blijken voor dit soort stadslandbouw projecten volgens de aanwezigen vanmiddag.

Het was druk bij het Rotterdams Milieu Centrum, met veel  bewoners die vertelden over de duurzame projecten in hun buurt

Tevens steunt het Milieucentrum verscheidene buurtprojecten. Een voorbeeld van zo'n project is een VVE (Vereniging van Eigenaren) die zich inzet voor energiebesparing in woningen door middel van isolatie. De isolering van woningen in Rotterdam is ook een belangrijk programmapunt van de SP.

De fractie op het dak van het Schieblock De Dakakker  Helemaal links staan de SP-kandidaten voor het Centrum; Soraida Bonafasia (2) en Gerard Roijackers, de lijsttrekker.

Bij veel van deze projecten zijn Milieucoaches de drijvende veer, deze bewoners worden door het RMC opgeleid en geven onder andere advies aan andere burgers over hoe zij hun straat groen kunnen houden en energie kunnen besparen. Verder bestaat er vanuit het Milieucentrum de wens om schoolpleinen verder te vergroenen, het geldpotje hiervoor is helaas verdwenen. De SP hoopt hier in de toekomst opnieuw geld voor vrij te maken.

Buurthuis Adriana

Na de sluiting van buurthuizen in het Oude Westen was er geen plaats meer voor de bewoners om samen te komen. Buurthuis Adriana bracht hier verandering in. Dit buurthuis aan de Adrianastraat is opgericht door bewoners. Het pand wordt tot de sloop gratis aangeboden door Woonstad Rotterdam. Dat is binnenkort het geval. In het buurthuis kunnen groepen zoals de Wereldvrouwen en ouderen hun activiteiten organiseren. Wekelijks is er een ontbijt met allerlei vrouwen uit de buurt.

Binnenkort hopen de initiatiefnemers te verhuizen naar een pand aan de Gaffelstraat om Buurthuis Adriana om te toveren tot een echt buurtcentrum. Hier zouden kinderen in de winter ook een plaats hebben om samen te komen en mee te doen aan activiteiten zoals huiswerkbegeleiding. Het nieuwe pand zou tevens meer ruimte bieden voor ouderen die nu helemaal naar Delfshaven moeten. De SP wil de vrijwilligersvergoeding in ere herstellen om de actieve burgers in de buurten een hart onder de riem steken.

U bent hier