h

SP eist opheldering over beleid ziekteverzuim bij gemeente Rotterdam

28 november 2013

SP eist opheldering over beleid ziekteverzuim bij gemeente Rotterdam

De SP-fractie wil vandaag tijdens de raadsvergadering opheldering over de instructie bij de aanvraag verzuimverlof (ziekmelding) bij het cluster Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam. Daarin wordt gesteld dat de bedrijfsarts een andere rol heeft gekregen en niet langer meer beslist over het verzuim maar de leidinggevende. De SP wil het college hierover een aantal dringende vragen stellen.

In de 'spelregels over verzuimverlof', zoals de instructie heet, staan de volgende passages:

“De leidinggevende beslist of je verzuimverlof krijgt toegekend.”

“De bedrijfsarts heeft een andere rol gekregen. Je leidinggevende kan zijn/haar advies vragen. De uiteindelijke beslissing over het verzuim neemt de leidinggevende, niet de bedrijfsarts.”

De SP-fractie kreeg verschillende meldingen van medewerkers die zich onder druk gezet voelden om bij ziekte (na ziekmelding) toch op het werk te verschijnen, zonder enig oordeel of advies van de bedrijfsarts of een andere arts. Een voorbeeld gaf een medewerker die zich ziek meldde maar diezelfde dag nog een aangetekende brief kreeg waarin de werknemer gesommeerd werd naar het werk te komen op straffe van een korting op het salaris. Een andere werknemer mocht niet naar de huisarts omdat de kwaal die de werknemer had volgens de leidinggevende niet behandeld hoefde te worden.

SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: “Naar mijn mening is dit in strijd met de wet- en regelgeving. In de wet staat dat een werkgever bij twijfel over de ziekte de bedrijfsarts kan inschakelen maar nooit zelf mag oordelen over het ziektebeeld. Ik wil vanmiddag opheldering van het college over dit protocol. Ik vind het zeer onwenselijk maar vooral ook gevaarlijk voor de gezondheid van werknemers als leidinggevenden op de stoel gaan zitten van een arts.”

U bent hier