h

Ouderen Alexanderpolder weer in verzet

27 november 2013

Ouderen Alexanderpolder weer in verzet

Het verzet van ouderen in Alexander tegen de nieuwe manier van werken van Aafje Hulpthuis groeit. Het begon met vijftien ouderen op de Varnasingel die een brief schreven aan de wethouder dat ze de nieuwe manier van werken weigerden. Tientallen ouderen op de Varnasingel en Grote Beer volgden. Dinsdagmiddag 26 november gingen zeventig ouderen op de Mombassaplaats, op initiatief van de SP en de bewonerscommissie, in gesprek met de directeur van Aafje Hulpthuis Anita van Son.

Minder zorg
Veel ouderen maken zich nog boos over de minder uren zorg die ze sinds de nieuwe aanbesteding is ingegaan krijgen. Aafje legde uit dat de gemeente vanaf 22 april minder per uur betaalt. Bovendien wordt niet meer per uur maar per 'schoon huis' afgerekend. Het budget voor een schoon huis is zo laag dat je daar maar 1-2 uur hulp voor kunt leveren.
 
De ouderen waren hierover zeer ontevreden, de tijd is te kort, de boel vervuilt. Veel taken moeten nu door vrijwilligers of collectieve diensten worden uitgevoerd, die zijn er echter niet.
 
Waar zijn onze hulpen?
Veel ouderen vonden het heel erg dat ze door het nieuwe werken hun vertrouwde en vaak zeer gewaardeerde hulp verliezen en dat een kopje koffie en een praatje er niet meer bij is. 'Het is toch ook voor het sociale, de hulp aan huis.' Aafje benadrukte nog eens dat de gemeente alleen betaalt voor schoonmaak. Er klonk veel verontwaardiging over deze manier van werken, 'er is voor die dames zo ook weinig meer aan, dit is toch geen fijne manier van werken?'
 
'We pikken het niet'

De voorzitter van de bewonerscommissie, de heer Vis, was het meest uitgesproken. 'We pikken dit niet. Aafje heeft de aanbesteding gewonnen maar kan het duidelijk niet aan.' Het werd stil. 'Ja nu ben je sprakeloos, lieverd', merkte een oudere dame uit de zaal op tegen Aafje.

 
De ouderen van de Mombassaplaats lieten in elk geval duidelijk merken dat ze niet met zich laten spotten. Er zijn een aantal duidelijke afspraken gemaakt.
 
Het werken met twee hulpen is niet verplicht, cliënten mogen dit weigeren, hetzelfde geldt voor de robotstofzuiger waar Aafje er 40 van heeft aangeschaft. Als mensen het huis niet schoon vinden moeten ze het melden, dan wordt daar naar gekeken. Wordt het niet opgelost dan kan een officiële klacht worden ingediend.
 
Heeft u ook meldingen over de thuiszorg? 
Bel dan met Meldpunt Thuiszorg: 010-340 06 80
Spreek in: uw naam, uw telefoonnummer en thuiszorg. Dan wordt u zo spoedig mogelijk teruggebeld. U kunt ook schrijven naar Meldpunt SP, Gaffelstraat 61b, 3014 RC Rotterdam of via dit formulier.

U bent hier