h

SP wil zekerheid voor speeltuinen vanaf 2014

10 juli 2013

SP wil zekerheid voor speeltuinen vanaf 2014

De SP-fractie is al geruime tijd in gesprek met de Rotterdamse speeltuinen, om samen te kijken hoe ze ondanks alle bezuinigingen, waar de SP zich jaren tegen heeft verzet, het hoofd boven water kunnen houden. Daarom wil de SP volgend jaar een budget vrij maken voor toezicht in speeltuinen zodat de speeltuinen op een fatsoenlijke manier open kunnen blijven. Ook stelt de SP voor het gehele speeltuinenbudget per 1 januari 2014 in handen te geven van de gemeente.

JosineDe SP vraagt morgen tijdens de raadsvergadering om in de gemeentebegroting voor 2014 een bedrag van 750.000 euro op te nemen om zo goed mogelijk het (professionele) toezicht in speeltuinen en bij Duimdroppen samen met Werkgroep Toekomst Speeltuinen te kunnen regelen. Het gaat dan om toezicht door zowel betaalde krachten als vrijwilligers.

Door het wegvallen van de ID medewerkers in speeltuinen zijn de meeste toezichthouders in de speeltuinen verdwenen. Vrijwilligers doen hun best maar worden steeds schaarser en speeltuinen kunnen zich geen betaalde kracht veroorloven. SP-raadslid Josine Strörmann:“Behalve dat Werkgroep Toekomst Speeltuinen Rotterdam aangeeft dat er liefst een vaste beroepskracht per speeltuin zou moeten zijn, is het voor een speeltuin gewoon van levensbelang een goede toezichthouder te hebben. De continuïteit blijft hiermee gewaarborgd, de speeltuin blijft open, net als de mogelijkheid om kinderen veilig te kunnen laten spelen.”

Daarnaast wil de het SP het jaarbudget voor speeltuinen stedelijk maken, gezien de deelgemeenten vanaf de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer bestaan. Strörmann: “Een aanzet tot een gemeentelijk speeltuinenbeleid door het college is al in de maak, dus kan dit gewoon worden opgenomen in de plannen.” De SP vindt het veel logischer om het budget en beleid in één hand te hebben, dit biedt meer duidelijkheid en overzicht over de uitgaven. Met deze motie regelt de SP dat per 1 januari 2014 het totale speeltuinenbudget van 3,4 miljoen euro onder de bestuurlijke en financiële verantwoordelijkheid van de gemeente gaat vallen.

U bent hier