h

Nu doorpakken voor een transparante politiek

11 juli 2013

Nu doorpakken voor een transparante politiek

Tijdens de laatste raadsvergadering voor het politieke zomerreces spreekt de gemeenteraad over de situatie in deelgemeente Feijenoord. Daar is, sinds Bing vorige week de resultaten van het onderzoek naar politiek intimidatie en belangenverstrengeling heeft gepresenteerd, het voltallige dagelijks bestuur van de deelgemeente opgestapt. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn, riep daarom vorige week al op om de onderste steen boven te krijgen middels een raadsenquête.

Leo de KleijnIntegriteitsbureau Bing heeft acht dossiers onderzoekt. Uit die acht onderzocht dossiers blijkt dat er sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur. De bestuurders van de deelgemeente maakten zich volgens het rapport schuldig aan 'cliëntelisme en machtsbederf'. De Kleijn: “Er moet echt een cultuuromslag komen zodat de politiek weer transparant wordt maar vooral ook blijft.”

Maar ook met het onderzoek van Bing is nog steeds de onderste steen niet boven. Bing heeft bijvoorbeeld in het rapport aangegeven dat er met twee maten is gemeten in de kwestie van de klokkenluider en dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur, maar niet alles heeft kunnen onderzoeken doordat zij niet alle informatie in hun rapport hebben kunnen gebruiken. De SP riep daarom in februari al op tot het instellen van een raadsenquête. Hiervoor is geen meerderheid in de gemeenteraad te vinden. Daarom stelt de SP voor om een vervolgonderzoek in te stellen waarbij Bing moet aangeven wat zij nog niet hebben kunnen onderzoeken, zodat er een compleet beeld komt van de gang van zaken in Feijenoord.

De SP vindt het belangrijk dat het tot op de bodem wordt uitgezocht. De partij pleit daarom voor een vervolgonderzoek zodat er breder onderzoek wordt gedaan en waarbij niet alleen de focus op de deelgemeente Feijenoord ligt. De Kleijn: “Ik wil dat er verder onderzoek wordt gedaan naar de rol van het college en de gemeenteraad. De deelgemeente Feijenoord is verweven met het stadsbestuur. Toch is er nooit ingegrepen ondanks alle signalen dat het in Feijenoord fout zat. Het kan toch niet zo zijn dat niemand op de Coolsingel hiervan heeft geweten?”

De SP vindt het van groot belang dat er nu wordt doorgepakt. De Kleijn: “Dit is de laatste vergadering voor het zomerreces. We willen met dit vervolgonderzoek ervoor zorgen dat de situatie die in Feijenoord is ontstaan, niet in één debat wordt afgedaan. Uiteraard moet er nu direct ingegrepen worden in Feijenoord, maar we moeten niet de ogen sluiten voor het grotere geheel. Want met een 'snelle ingreep' in Feijenoord is er verder geen veranderingsproces op gang gebracht om echt wat te doen aan de verziekte cultuur. We moeten nu doorpakken voor een transparante Rotterdamse politiek.”

Het voorstel voor een vervolgonderzoek wordt mede ondertekend door Leefbaar Rotterdam

U bent hier