h

Rotterdamse jongeren solidair met hongerstakers

4 juni 2013

Rotterdamse jongeren solidair met hongerstakers

De maandelijkse wake bij het detentiecentrum kreeg zondag bezoek van Rotterdamse jongeren. Zij spraken, soms geëmotioneerd, hun steun uit voor de hongerstakers, en tegen opsluiting van onschuldige mensen.

Op 2 juni 2013 vond de maandelijkse wake plaatst georganiseerd door Mara, KSA/GCW en de SP Rotterdam. Deze keer sloten zich jongeren van Dwars (GroenLinks) en ROOD (SP) aan, nadat zij eerst een protestbijeenkomst op het Eendrachtsplein hadden gehouden. De wake stond in het teken van solidariteit met de hongerstakende vluchtelingen in het detentiecentrum. Maar het was ook een protest tegen de opsluiting van tientallen onschuldige vluchtelingen in detentiecentra. Het maandenlang opsluiten van vluchtelingen is niet menselijk. Wat de SP Rotterdam en ROOD Rotterdam betreft horen mensen niet opgesloten te zitten alleen maar omdat ze niet de juiste papieren hebben.

Geen vrijheid zonder rechtvaardigheid
Tijdens de wake sprak onder andere ROOD-lid Burak Yildiz: ‘Als Europa geen vrijheid kent, waar dan wel? Zonder rechtvaardigheid bestaat er geen vrijheid! Onze strijd stopt pas als iedereen in dit land vrijheid heeft!’ De meeste vluchtelingen vluchten niet zomaar. Soms duurt het maanden voordat ze in Nederland aankomen. En als ze hier uiteindelijk zijn, krijgen ze te maken met een tekortschietend asielbeleid zoals de vreemdelingendetentie. De adviescommissie Vreemdelingenzaken (ACVZ) stelde het vorige week nog eens vast: vreemdelingen zitten te snel, te lang en onterecht vast en krijgen te weinig rechtsbijstand. Detentie is allang niet meer het uiterste middel wat het behoort te zijn. Nog steeds wordt er te weinig gebruik gemaakt van alternatieven.

Burak: 'Vluchtelingen worden opgesloten terwijl ze zo graag vrij willen zijn. Van de vrijheid willen genieten. De vrijheid moet als uitgangspunt gelden bij elke besluitvorming op dit gebied. De maandelijkse wake laat zien dat er ook mensen zijn die om de vluchtelingen geven. Vaak wordt er over vluchtelingen gesproken maar nooit met hen. Het mooie aan deze wake was dat ook jongeren eraan deelnamen. Dit laat zien dat oud en jong solidair zijn met de vluchtelingen. Solidariteit kent geen grenzen.'

U bent hier