h

Onthulling slavernijmonument in Rotterdam

17 juni 2013

Onthulling slavernijmonument in Rotterdam

Op de Lloydstraat in Rotterdam is zondag 16 juni een slavernijmonument onthuld. Het monument is gemaakt door Alex da Silva.

Het markeert de geschiedenis precies op de plek waar slavenhandelaren hun handel dreven in vuurwapens, aardewerk en sterke drank richting Afrika. Die ladingen werden daar vaak geruild tegen slaven die direct naar Suriname werden gebracht en verkocht. De slaven kwamen dus niet naar Rotterdam zelf. „Opgetrokken vanuit verschillende soorten staal stelt de sculptuur een schip voor dat de vormen van een muzieksleutel heeft”, aldus kunstenaar Da Silva.

Slavernijmonument Rotterdam SP SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: "Het is een indrukwekkend monument, en het past in Rotterdam waar veel Rotterdammers met Surinaamse/ Hindoestaanse en Kaapverdische roots wonen."

OP 1 juli vieren we weer Keti Koti ('verbreek de ketenen'). Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Op 5 juni 2013 was het precies 140 jaar geleden dat de Hindoestaanse migratie begon. In juni 1873 arriveerden de eerste groep Hindoestaanse contractarbeiders uit India in Suriname om op de plantages te werken.

U bent hier