h

Steun de hongerstakers! Kom zondag 2 juni naar de wake

28 mei 2013

Steun de hongerstakers! Kom zondag 2 juni naar de wake

Zondag 2 juni vindt de maandelijkse wake bij detentiecentrum Rotterdam plaats. Kom ook en steun de hongerstakers! De wake wordt georganiseerd door Welkom Onthaal, een samenwerkingsverband van Mara, KSA/GCW en de SP Rotterdam. De wake is van 19 tot 20 uur bij het detentiecentrum Rotterdam Airport op de Portelabaan, te bereiken met bus 33.

De wake wordt maandelijks gehouden om te protesteren tegen de manier waarop het vreemdelingenbeleid in Nederland wordt uitgevoerd. Daarnaast is de wake bedoeld als hart onder de riem voor de mensen die binnen gevangen zitten. Zeker nu veel mensen binnen gerechtvaardigde acties voeren om een humanere behandeling af te dwingen, is solidariteit van buiten nodig.

Voorafgaand aan deze wake organiseert Dwars, jongerenorganisatie van Groenlinks in samenwerking met Rood een protestactie voor de vrijlating van vluchtelingen uit het detentiecentrum. Deze actie start om 16.00 uur op het Eendrachtsplein met een event en sprekers. Daarna lopen de demonstranten naar de wake.

De SP protesteert al jaren tegen het opsluiten van mensen zonder papieren en de werkwijze in de detentiecentra. Opsluiten wordt nu gebruikt als pressiemiddel, terwijl je volgens de Europese Unie alleen vreemdelingen mag opsluiten als er spoedige uitzetting volgt. Dat is in Rotterdam niet het geval: de helft van de opgesloten vreemdelingen kan uiteindelijk niet worden uitgezet. Als mensen meewerken maar ondanks dat niet terug kunnen keren, moeten ze volgens de SP op grond van het buiten schuld criterium alsnog een vergunning tot verblijf krijgen. Ook op de omstandigheden van de detentie zelf is veel aan te merken. Er geldt een gevangenisregiem. Mensen worden 16 uur in hun cel opgesloten en hebben weinig contact met de buitenwereld. Het moeilijkste is dat ze niet weten hoe lang ze worden opgesloten en wat er met hen gaat gebeuren.

Dit beleid is inhumaan, ineffectief en ook nog eens in strijd met de regels. Dus laat vrijdag ook uw stem horen tegen dit inhumane vreemdelingenbeleid.

Meer informatie wake: Ineke Palm 0651111073; protestactie: Burak Yildiz (0621131825)

U bent hier