h

Weer meer armoede in Rotterdam

10 april 2013

Weer meer armoede in Rotterdam

Uit het recent gepubliceerde koopkrachtonderzoek van de gemeente Rotterdam blijkt wederom dat de minima in de stad het zwaar hebben. SP-raadslid Josine Strörmann noemt de resultaten van het onderzoek schokkend en eist intensivering van het Rotterdamse armoedebeleid.

Deze week publiceerde de gemeente het nieuwe koopkrachtonderzoek onder de Rotterdamse minima. In dit onderzoek worden de effecten van landelijke en lokale bezuinigingsmaatregelen op de koopkracht van Rotterdamse huishoudens met een minimuminkomen onderzocht.

De SP pikt al langer signalen op uit de stad over de financiële ellende van veel Rotterdammers. Toch blijft het ook voor de SP schrikken om de cijfers op een rijtje te zien. Vooral gezinnen met kinderen gaan flink achteruit in inkomen en steeds meer Rotterdammers hebben schulden. Volgens raadslid Josine Strörman moeten er snel maatregelen genomen worden. "Er moet meer geld worden uitgetrokken voor armoedebestrijding, met extra aandacht voor gezinnen met kinderen, zzp’ers en schuldhulp", aldus Strörmann.

Wat viel op in het rapport:

- De werkloosheid, vooral onder jongeren, is sinds het vorige onderzoek in 2011 flink gestegen
- 80 procent van de zelfstandigen en 60 procent van de bijstandsgerechtigden heeft een schuld.
- De gemiddelde schuld is 5000 euro.
- Slechts 10 procent van de mensen met schulden heeft schuldhulpverlening. Een derde lost maandelijks iets af van de schuld.
- De door mensen zelf ervaren gezondheid is achteruit gegaan.
- De ‘onontkoombare’ lasten zoals verzekeringen, kinderopvang en schuldaflossing zijn met 11 procent gemiddeld gestegen.
- Er zijn veel minder aanvragen en verstrekkingen geweest voor inkomenshulp zoals speciale bijstand. Vooral werkende mensen met een laag inkomen maakten veel minder gebruik van deze voorzieningen.
- De mogelijkheden tot contact met uitkeringsinstanties, met name met de sociale dienst, zijn afgenomen.

Het koopkrachtrapport geeft gemiddelden weer, in individuele gevallen kan de daling van de koopkracht veel groter zijn. De situatie van ouderen bijvoorbeeld lijkt niet heel ernstig maar individuele ouderen met bijvoorbeeld een AOW-gat leven soms in bittere armoede.

Schuldhulp minder toegankelijk

JosineJosine Strörmann, SP-raadslid:‘ De resultaten van dit onderzoek zijn schokkend. Door het kabinetsbeleid maar zeker ook door het gemeentelijke armoedebeleid zijn Rotterdammers achteruitgegaan in inkomen, gezondheid en hebben ze meer schulden. Het is bewust beleid van de gemeente om minder bijzondere bijstand te verstrekken, en zo min mogelijk reclame te maken voor alle vormen van inkomensondersteuning. Ook de schuldhulp wordt alleen maar minder toegankelijk. Tel hier de toegenomen werkloosheid en verminderde inkomsten voor kleine zelfstandigen bij op en het resultaat zie je in dit onderzoek! Er moet heel snel wat gebeuren. Ons armoedebeleid moet, zoals de ambtenaren dat noemen, geïntensiveerd worden. Met andere woorden: er moet geld bij.’

De SP komt binnenkort met voorstellen om de inkomensondersteuning voor zowel werkende als niet werkende Rotterdammers te vergroten. Gezinnen met kinderen hebben hierbij de eerste prioritiet. De toegang tot en de reclame voor alle regelingen moet sterk verbeteren. Zzp’ers moeten beter geholpen worden en de toegang tot schuldhulp moet beter worden.

Bijstandsgerechtigden aan het woord

U bent hier