h

SP wil verbetering reizigersinformatie bij haltes RET

31 januari 2013

SP wil verbetering reizigersinformatie bij haltes RET

De SP-fractie heeft vragen gesteld aan het dagelijks bestuur van de Stadsregio. De Stadsregio is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de regio Rotterdam. De SP wil opheldering over de gebrekkige reizigersinformatie van lichtkranten bij haltes van de RET. Na de invoering hiervan, werden de gebreken nog als een kinderziekte gezien, maar de resultaten van de verwachte verbetering zijn onvoldoende gebleken. Dit levert natuurlijk veel irritaties op bij passagiers.

Leo de KleijnMet de komst van de ‘TramPlus’-lijnen 20, 25, 23 en 21 is Rotterdam in navolging van andere grote steden in Europa in bescheiden mate overgegaan tot het plaatsen van kleine lichtkranten bij haltes van het openbaar vervoer. Deze zijn bedoeld om wachtenden te informeren over wanneer hun tram langskomt. Dit informatiesysteem is in meerdere gemeenten in het vervoersgebied van de RET ingevoerd. Na vele jaren van toepassing zijn de 'kinderziektes' ervan nog steeds niet overwonnen. De kwaliteit van het systeem verdient verbetering. Daarom stelde de SP-raadsfractie vragen aan de Stadsregio.

De tram- en bushaltes staan vaak op zwart met de melding ‘geen reisinformatie' en door te veel andere informatie worden de wachttijden ook vaak onleesbaar. De afstellingen van de wachttijden kloppen ook niet helemaal volgens de SP. De partij vraagt zich dan ook af of de werkelijke rijtijden langer zijn dan aangegeven. Soms komt een bus of tram helemaal niet als de wachtijd op 0 staat. Sommige trams of bussen komen eerder (wachttijd 2 minuten bijvoorbeeld) dan trams of bussen die er zogenaamd al zijn (0 minuten wachttijd). De SP wenst ook meer leesregels voor tram 21, 23 en 24 omdat er meer complicaties zijn op deze trajecten. Ook is capaciteit onvoldoende op drukke tramhaltes als Kruisplein-zuid en Hofplein-oost om daar steeds alle passerende lijnen te kunnen vermelden. De nieuwste lichtkranten functioneren soms ook niet, de berichtteksten bewegen door elkaar en worden daardoor onleesbaar.

De SP wil weten wat het Dagelijk Bestuur van de Stadsregio gaat ondernemen om deze geconstateerde gebrekkige informatievoorziening betrouwbaar te maken. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: "Wij willen gewoon dat de informatievoorziening voor reizigers van de RET op het niveau komt van andere grote steden in Europa. Dat kan toch niet te veel gevraagd zijn?"

U bent hier