h

Afvalstoffenheffing: SP wil het 'fifty-fifty' doen

8 november 2012

Afvalstoffenheffing: SP wil het 'fifty-fifty' doen

De Rotterdamse SP-fractie dient vandaag bij de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad een voorstel in met een model voor een eerlijkere verdeling van de afvalstoffenheffing voor Rotterdammers.

Leo de KleijnMet een initiatiefvoorstel wil de SP de gemeenteraad een nieuwe mogelijkheid voorleggen. Het model is een 50/50 (fifty-fifty) regeling voor de afvalstoffenheffing. Hierbij gaat het niet om de hoeveelheid personen in een huishouden maar om de WOZ-waarde van een huis. Vijftig procent, de vaste voet, betaalt iedereen, de andere 50% is afhankelijk van de WOZ-waarde van een huis. Huurders worden hierdoor dus vrijgesteld van die laatste 50%. Mensen met een lager inkomen en dus een goedkoper koophuis, hoeven dus ook minder afvalstoffenheffing te betalen.

De geheel nieuwe grondslag die de SP-fractie voorstelt is zowel kostendekkend als juridisch en financieel haalbaar. Door deze regeling gaan veel Rotterdammers, met een lager inkomen, zelfs tot 50% minder heffing betalen

SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: "Het is vandaag aan de gemeenteraad of we een eerlijkere verdeling van de lasten krijgen in Rotterdam. Deze 'fifty-fifty' regeling is echt solidair. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Zoals het hoort, zeker in crisistijd."

Afvalstoffenheffing SP regeling

Lees het hele plan 50-50 regeling pdf

U bent hier