h

Niels Jongerius: 'Niet slopen maar investeren'

11 september 2012

Niels Jongerius: 'Niet slopen maar investeren'

Buiten in het zonnetje over de verkiezingen praten en bestookt worden door flyerende vrijwilligers, of in de zaal het grotere debat bijwonen: een politieke maandag aan de Hogeschool Rotterdam. Niels Jongerius en lokale SP'ers (onder wie kandidaat Ike Teuling) trokken er, twee dagen voor de verkiezingen, op uit om studenten over de streep te trekken.

Ike Teuling

Het wordt deze middag goed duidelijk dat de Nederlandse politiek niet alleen een 'links-rechts'-verdeling kent. Een andere tegenstelling is die tussen 'liberaal' en 'sociaal', en valt niet altijd eenvoudig samen met rechts en links. Zo pleit Salima Belhaj van D66 in het debat voor een flexibeler arbeidsmarkt. Een soepeler ontslagrecht zou vooral starters op de arbeidsmarkt ten goede komen, is de bewering.

Debat met Niels Jongerius

Niels Jongerius, nummer 39 op de lijst: 'Zekerheid is juist goed voor de economie.' Als het slecht gaat met de economie is het belangrijk dat er niet snel veel mensen op straat staan. Zekerheid houdt de crisis juist wat in toom.
Niels, in de SP werkzaam bij het Europees parlement, kijkt over de grens. 'In landen met een sterkere band tussen werkgever en werknemer werkt dat juist goed voor de economie.' Er wordt meer in werknemers geïnvesteerd, werknemers zijn loyaler en komen met meer goede ideeën om te innoveren.

Ermee eens!

'Het is nu al niet moeilijk om mensen te ontslaan, als je dat echt wilt,' stelt ook de ChristenUnie.
Niels Jongerius: 'We zitten in de grootste financiële crisis sinds de jaren 1930. Wat denk je dat er met de productiviteit gebeurt als zoveel mensen opeens een jaar of langer werkloos thuiszitten? Werkloosheid heeft enorme gevolgen voor mensen, ook psychologisch.'

En terwijl de VVD praat over 'strenger straffen', gaan de verkiezingen over de vraag: wie gaat de rekening van de crisis betalen? Gaan we een door liberalen veroorzaakte crisis liberaal aanpakken? Veel zwevende kiezers werden van argumenten voorzien door de aanwezige SP-leden. 'Ik stem op een partij die de woningnood aanpakt en die de huren betaalbaar houdt.'

Zwitsere cameraploeg

Zelfs een Zwitserse televisieploeg is benieuwd naar de beweegredenen van jonge SP-stemmers. Stemt u op de SP omdat u tegen Europa bent? 'Het gaat niet om tegen of voor Europa. Wij zíjn Europa. Het gaat om de bezuinigingen die door de Trojka (ECB, Europese Commissie en het IMF) aan Europa worden opgelegd. Die slopen de economie. Het wordt een slagveld.'

Het schijnt dat er nog veel zwevende kiezers zijn. Hoe ingewikkeld kan het zijn? Niels: 'De SP kiest niet voor de economie kapot bezuinigen, maar voor investeren. Dat zorgt voor banen.' Voor sloop en afbraak moet u bij een rechts kabinet zijn. De VVD, zegt men, zorgt tegen 2040 (over achtentwintig jaar dus) voor honderdduizenden banen. Kunt u daarop wachten? En gelooft u wel in die glazen bol?

Brandweer loos alaram

Het debat was nog niet afgelopen of het hele pand werd ontruimd na een (loos) brandalarm. Met buiten gelukkig mooi weer zoals dat alleen in september kan.
Nog meer studenten weten wat ze woensdag gaan stemmen.

U bent hier