h

Kamerlid Sharon Gesthuizen bij wake tegen vreemdelingenopsluiting

5 augustus 2012

Kamerlid Sharon Gesthuizen bij wake tegen vreemdelingenopsluiting

SP-Tweede kamerlid Sharon Gesthuizen sprak zondag in Rotterdam bij de maandelijkse wake tegen opsluiting van vreemdelingen. Deze wordt elke eerste zondag van de maand gehouden bij het Detentiecentrum bij vliegveld Zestienhoven. Met liederen, gedichten en verhalen wordt dan uitdrukking gegeven aan de schaamte en onvrede over het Nederlandse vreemdelingenbeleid.

Sharon Gesthuizen spreekt bij de wake

Sharon Gesthuizen is onder meer woordvoerder vluchtelingenzaken voor de SP in de Tweede Kamer. Zij strijdt al jaren voor een menswaardig vreemdelingenbeleid. Zo is eind 2010 een motie van haar aangenomen om te zoeken naar alternatieven voor zogeheten vreemdelingenbewaring. Gesthuizen: 'Natuurlijk moet je criminele en overlastgevende vreemdelingen kunnen opsluiten, maar voor anderen zijn er alternatieven. Ik vind dat een veel zorgvuldiger afweging moet plaatsvinden voor iemand wordt vastgezet. Een dagelijkse meldplicht of het onderbrengen in een andere vorm van gesloten opvang kan daarvoor een goede oplossing zijn.'

In het SP-verkiezingsprogramma staan veel punten om het asiel- en vreemdelingenbeleid menselijker te maken: alternatieven voor opsluiting, recht op medische zorg voor uitgeprocedeerde asielzoekers en het opnieuw invoeren van gemeentelijke noodopvang.
Op initiatief van de SP Rotterdam is ook het voorstel in het programma opgenomen om de strafbaarheid van illegaal verblijf weer op te heffen. Evenals een tijdelijke verblijfsvergunning voor onuitzetbaren en het ruimhartiger toepassen van buitenschuldverklaring.

Bezoekers van de wake

Op 30 augustus wordt een groot verkiezingsdebat over het vreemdelingenbeleid georganiseerd in de Pauluskerk. Sharon Gesthuizen is dan wederom een van de sprekers.

De Rotterdamse SP is samen met een aantal kerken actief in het stedelijk netwerk Welkom Onthaal, dat ook de maandelijkse wake organiseert. Iedereen die mee wil protesteren tegen het opsluiten van mensen zonder papieren is welkom.

Meer informatie over de wake: Ineke Palm

U bent hier