h

SP wil vinger in de pap Bibliotheek Rotterdam

6 juni 2012

SP wil vinger in de pap Bibliotheek Rotterdam

De verzelfstandiging van de Bibliotheek Rotterdam is deze week besproken in de gemeenteraad. De gemeente zou volgens het college een statutair vastgelegde invloed houden op de bibliotheek. De gemeenteraad mag hierover haar gevoelens uitspreken. De SP-fractie wil meer dan dat. De gemeenteraad moet een vinger in de pap houden en diende daarom een motie in. De motie werd aangenomen.

JosineDe SP wil met de motie bereiken dat de gemeenteraad eens in de vier jaar een besluit moet nemen over het meerjaren-beleidsplan van de Bibliotheek Rotterdam. De gemeenteraad kan zo het publiek belang, de prijzen, het vestigingsbeleid en diensten zoals educatie, van de bibliotheek waarborgen.

In het voorstel staat dat het college een statutair vastgelegde invloed houdt op de Bibliotheek, en dat de gemeenteraad slechts de uitgangspunten voor het meerjaren-beleidsplan van de Bibliotheek bespreekt. De SP vindt dat de Bibliotheek Rotterdam een belangrijke publieke taak heeft en dat de gemeenteraad dus het meerjarenbeleid moet vaststellen.

Het enorme geloof in verzelfstandigen vindt de SP sowieso bijzonder, gezien de toestand rond BOOR. De verzelfstandiging heeft grote gevolgen voor de Rotterdammer maar ook voor het personeel. Voor het personeel is er bijvoorbeeld nog geen sociaal plan. Zo'n sociaal plan zal ook nog wel wat gaan kosten. De SP legt de nadruk op de maatschappelijke relevantie van de bibliotheek. Strörmann: "De bibliotheek is meer dan een loket dat boeken uitleent. De educatieve doelstellingen worden nu losgekoppeld van de gemeente. Bibliotheek aan huis en het scholenplan zitten nog in de pilotfase. Hoe zit het met de continuïteit van al deze zaken? En blijft de bieb nog wel betaalbaar voor Rotterdammers?''

U bent hier