h

Schoonmakers gefeliciteerd: nooit meer onzichtbaar!

17 april 2012

Schoonmakers gefeliciteerd: nooit meer onzichtbaar!

De schoonmakers hebben eindelijk een fatsoenlijke cao. Met uitzicht op betere werkomstandigheden. Ze hebben er ruim honderd dagen en eigenlijk al veel langer, keihard voor moeten knokken. Met een staking, de langste sectorstaking in Nederland sinds 1933. Toen was het crisis en dat is het nu ook. Onder zulke omstandigheden je doel bereiken, maakt deze overwinning nog indrukwekkender.

De SP Rotterdam heeft daarom groot respect voor de schoonmakers. Voor hun taaie vasthoudendheid en de waardige manier waarop zij hun zaak onder de aandacht van het grote publiek hebben gebracht. Waar mogelijk hebben wij hen daarbij praktisch geholpen en steeds zijn we solidair geweest.

Voorstemmende schoonmakersIn Amsterdam stemden de schoonmakers vandaag juichend vóór het bereikte resultaat

Het ging de schoonmakers om heel gerechtvaardigde en bescheiden looneisen, zoals een normale regeling bij ziekte. Maar het was ze er misschien nog wel meer om te doen voor vol te worden aangezien door hun bazen en opdrachtgevers. Daarom werden door het hele land tien Marsen van Respect georganiseerd. En het is gelukt: geleidelijkaan verwierven de schoonmakers steeds meer sympathie en steun in alle lagen van de bevolking.

De Rotterdamse Mars van Respect op 19 januari dit jaar

Op 19 januari was er zo’n gedenkwaardige protestmars door Rotterdam, waaraan enkele duizenden mensen meededen. De schoonmakers wisten samen met de SP te bereiken dat de gemeente Rotterdam als grote opdrachtgever haar steun moest uitspreken voor de gedragscode die regels stelt aan fatsoenlijke werkomstandigheden in de bedrijfstak.
Het zijn uiteraard vooral de schoonmakers zelf geweest die deze overwinning hebben binnengehaald. Niet verdeeld door hun verschillende etnische achtergronden en moedertalen, maar verenigd door dat ene doel: als werknemer gewoon netjes te worden behandeld. Geen gemakkelijke opgave nu de meeste werkgevers en dit rechtse kabinet zich verschuilen achter de crisis of er zelfs misbruik van maken.

De schoonmakers zijn erin geslaagd te laten zien wie ze zijn en wat ze voor elkaar kunnen krijgen. ,,Nooit meer onzichtbaar”, was een van de strijdleuzen. Heel Nederland weet nu hoe je dat doet. Een fantastisch resultaat.

U bent hier