h

Afdeling wil meer aandacht voor "brede coalitie"

2 april 2012

Afdeling wil meer aandacht voor "brede coalitie"

De SP en organisaties/actiegroepen met vergelijkbare ideeën moeten nauwer samenwerken om zoveel mogelijk veranderingen te kunnen doorvoeren, als de partij gaat meeregeren. De afdeling Rotterdam van de SP wil dat de partij nog meer dan nu het initiatief neemt voor die samenwerking. Zij doet dit voorstel in de aanloop naar het partijcongres van 2 juni in Breda.

Tegenkracht
Voor succesvolle regeringsdeelname is alleen groei van de SP en de bereidheid compromissen te sluiten niet voldoende. Het gaat er om dat zo veel mogelijk tegenkracht kan worden geboden aan de bezuinigingen, marktwerking en het afbreken van sociale rechten. Wil de SP in een kabinet een belangrijk deel van haar doelen waarmaken, dan moeten de vakbeweging en organisaties van onder meer patiënten, consumenten en milieuactivisten er zo actief mogelijk bij worden betrokken, vindt Rotterdam.

Eén voor allen
Rotterdam wil dat in het congresstuk 'Eén voor allen' dat in Breda wordt besproken, een passage komt te staan over samenwerking met gelijkgezinde groeperingen. Dit voorstel zal voorgelegd worden aan de regioconferentie half april.
Erik Meijer – burgerraadslid in Rotterdam – zei in een toelichting dat de grootte van een partij in de Nederlandse en West-Europese politiek geen garantie is voor deelname aan een kabinet. De PvdA werd in de jaren zeventig na een grote verkiezingszege buiten de deur gehouden; hetzelfde overkwam vele tientallen jaren de communisten in Italië, terwijl zij de grootste partij waren.

Volgende stap
De gang van zaken in Noorwegen en Denemarken heeft volgens Meijer aangetoond dat het anders kan. Daar heeft de gezamenlijke strijd van linkse partijen en maatschappelijke organisaties hun een meerderheid opgeleverd. 'Na de sterke groei van de SP in de afgelopen jaren is voorbereiding van coalitievorming ook hier een noodzakelijke volgende stap. Het moet voor iedereen die wil breken met het neoliberalisme vanzelfsprekend worden dat veranderingen niet lukken zonder een regering waarin de SP is betrokken.'

Meebeslissen
De afdeling zal het landelijk bestuur vragen op korte termijn aan te geven hoe de partij meebeslist over eventuele deelname van de SP aan een kabinet, bijvoorbeeld via een extra congres. De ledenvergadering gaat er vanuit dat hierover meer duidelijkheid komt op de partijbijeenkomst, waar het programma en de lijst voor de volgende verkiezingen worden vastgesteld.

Niet te Haags
De afdeling Rotterdam stemt in met de kandidatenlijst voor het landelijk partijbestuur, waarover het congres zich in juni moet uitspreken. Al vond de ledenvergadering wél dat op die lijst bestuurders met een Haagse achtergrond zijn oververtegenwoordigd. Van de elf kandidaten zitten er vijf in het parlement en zijn er drie ex-Kamerlid. Volgende keer moet dat anders, vindt Rotterdam.

U bent hier