h

Stap in de juiste richting voor de schoonmakers!

28 februari 2012

Stap in de juiste richting voor de schoonmakers!

Wethouder Kriens heeft in een brief aan de gemeenteraad van Rotterdam geschreven dat de 'Code Verantwoordelijk Marktgedrag' als uitgangspunt in de aankomende aanbesteding wordt gehanteerd. Deze code moet ervoor zorgen dat er behalve met de prijs, rekening wordt gehouden met de arbeidsvoorwaarden van schoonmakers. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn noemt dit een eerste stap in de juiste richting.

Leo de Kleijn heeft hiervoor vorige maand een voorstel ingediend tijdens de raadsvergadering. De wethouder wilde toen de code niet direct erkennen en onderschrijven omdat de wethouder eerst de code wilde toetsen. De Kleijn: "Het is goed nieuws dat de wethouder de code als uitgangspunt wil gaan gebruiken, maar het blijft voor mij onduidelijk of de Gemeente Rotterdam ook de code daadwerkelijk zal gaan ondertekenen. De SP zal daarom tijdens de behandeling in de commissievergadering aan de wethouder vragen of de Code ook volledig onderschreven zal worden.

De Kleijn wil ook van de wethouder weten of de schoonmakers de eerste twee ziektedagen doorbetaald krijgen. "In de raadsvergadering waarin de SP het voorstel indiende, gaf de wethouder aan dat de doorbetaling van de eerste twee ziektedagen wel prioriteit hadden voor haar maar ze niets kon beloven. Ik zal de wethouder tijdens de commissievergadering vragen hoeveel prioriteit het nu daadwerkelijk voor haar had."

Tevens zal de SP-fractie aandringen op het onderschrijven van de Gouden Standaard. Als een opdrachtgever ervoor kiest om de Gouden Standaard te hanteren, krijgt de opdrachtgever goede kwaliteit door normale omstandigheden te bieden. De Gouden standaard biedt criteria voor vakmanschap en zorgt ervoor dat de schoonmakers erbij horen en de respect krijgen die ze verdienen.

Zoals de actievoerende schoonmakers zelf verwoorden: “Schoongenoeg van de Schijnwereld: zijn gezonde werkdruk en een respectvolle behandeling te veel gevraagd?”

U bent hier