h

Roemer bezoekt SP R'dam: "Als wij het niet doen, een ander doet het niet”

14 februari 2012

Roemer bezoekt SP R'dam: "Als wij het niet doen, een ander doet het niet”

"Moderne uitbuiting” was de term die Emile Roemer maandag regelmatig gebruikte tijdens zijn bezoek aan de SP Rotterdam en andere belangstellenden in een volle zaal van theater Lantaren Venster. Schrijnende voorbeelden hoe bedrijfsleven en kabinet werknemers tegen elkaar uitspelen liggen voor het opscheppen. Leo de Kleijn, fractievoorzitter van de SP in Rotterdam en Sander de Kramer (Ja Magazine) schoven aan tafel om Emile het hemd van het lijf te vragen.

Bomvolle zaal in Lantaren Venster
Aan tafel: Leo de Kleijn, Sander de Kramer en Emile Roemer

Buurten met Rutte
Die middag was Roemer langs geweest in een Tilburgse sociale werkplaats en hij had premier Rutte meegenomen. "Buiten Den Haag hoor je hoe het écht zit”, is een van Emile’s motto’s. Hoewel de effecten van de afbraak overal zichtbaar worden, moet je het ook wel willen zien.

Er werken daar in Tilburg mensen die al jaren met 1400 euro een gezin moeten onderhouden. Het kabinet vindt dat nog te veel en wil nu via een ingewikkelde regeling vaststellen wat zo’n iemand "waard” is. Onuitvoerbaar, zeggen de gemeenten.

Sander de Kramer
Sander de Kramer vertelde over zijn nieuwe blad: JA magazine

Roemer, verontwaardigd: "Te zot voor woorden. Wat onze minister-president betreft mogen dit soort werknemers jarenlang ver onder het minimumloon worden geduwd. Ze spraken hem daarop aan, maar het ging oor in, oor uit. Hij kletste gewoon door”.

Wij zijn de thuiszorg
Karin Padmos, woordvoerster van de werknemers in de Rotterdamse thuiszorg, had voor de SP-leider een soortgelijk verhaal. Omdat de thuiszorg overgaat naar een andere instelling gaat haar bruto-uurloon van 12,50 naar ongeveer 10 euro. Karin’s collega’s met een volledige baan gaan er zelfs 400 tot 500 euro per maand op achteruit. De veranderingen doen ook geen recht aan het vele nuttige werk dat de medewerkers in de thuiszorg doen.

Karin van Wij zijn de Thuiszorg
Karin Padmos van Wij zijn de Thuiszorg Rotterdam vertelt haar verhaal aan Emile Roemer, Sander de Kramer en Leo de Kleijn

Klikken
Dan was er nog de ophef over Wilders’ kliksite voor overlast van Oost-Europeanen. Dit riekt volgens Roemer erg naar discriminatie. Toch moet het probleem dat er achter zit wel degelijk heel serieus worden genomen, vindt hij. Vrachtwagenchauffeurs, bouwvakkers en veel andere werknemers worden uitgebuit en tegen elkaar uitgespeeld, als het om hun arbeidsvoorwaarden gaat. "Dit kabinet laat het gewoon gebeuren en de PVV doet er niks aan”.

Niet over rechts
Al die staaltjes van rechtse politiek maken het voor Roemer nog eens duidelijk dat landelijke samenwerking met de VVD straks niet erg voor de hand ligt. Als er al moet worden gedroomd over een toekomstige coalitie, dan een zo links mogelijk kabinet; met eventueel het CDA erbij.

Wel staat voor Roemer vast dat de SP bij grote stembuswinst tegenover de kiezer verplicht is in een kabinet te stappen dat Nederland socialer maakt. "Vorige keer zijn we buiten het kabinet gehouden. Ook toen waren wij er klaar voor, maar de rest van Nederland niet. Dat gaat straks niet meer gebeuren”.

Vreewijkse volkszanger Kees Korbijn
Volkszanger Kees Korbijn uit Vreewijk zorgde voor het muzikale intermezzo

Roemer in de spits
Voor het overige houdt Roemer ervan zijn succes en populariteit met een korreltje zout te nemen. Hij is niet de John Guidetti (Feyenoord-topscorer) van de SP. "Ik voetbal in het veteranenteam van Sambeek, maar ik zet wel graag mensen die dat nodig hebben in scoringspositie. Ik zit niet in de politiek om aan de zijlijn te blijven staan”.

Pitbull
In de media is de SP-leider onlangs nog afgeschilderd als een "knuffelbeer”. Als het om de aanpak van sociale misstanden en uitbuiting gaat, liet Roemer maandag een heel ander geluid horen: "Aanpakken, tanden erin en schudden”. "De SP is groot geworden door onder de mensen en met de mensen te zijn. Als wij het niet doen, een ander doet het niet”.

U bent hier