h

Overwinning 65-plussers: OV gratis tot 2015

2 februari 2012

Overwinning 65-plussers: OV gratis tot 2015

Het openbaar vervoer in Rotterdam blijft voor alle 65-plussers in ieder geval tot 2015 gratis. Wethouder Baljeu (verkeer) heeft dit woensdagavond toegezegd aan de gemeenteraad.

Er was onder de bevolking geen draagvlak voor het afschaffen van de regeling, is de afgelopen maanden gebleken tijdens de vele acties die de SP heeft gevoerd tegen de bezuiniging. Nadat op het laatste moment de PvdA zich alsnog aansloot bij het verzet, viel ook de politieke steun weg.

Het protest tegen de maatregel, waarin de SP een voortrekkersrol speelde, heeft 20.000 handtekeningen opgeleverd. SP-fractievoorzitter Leo de Klein overhandigde de oogst voor de vergadering aan de wethouder, samen met zijn Leefbaar-collega Ronald Buijt. "Op straat hebben wij te horen gekregen dat het gratis OV precies de uitwerking heeft die ermee wordt beoogd: ouderen kunnen weer meedoen. Daar mogen we best iets voor over hebben. Dat moeten we koesteren”, zei De Kleijn.

De SP wil dat de regeling voor langere tijd wordt veilig gesteld. Daarvoor moeten er betere prijsafspraken komen met de RET. Ook de mogelijkheid om gratis OV voor ouderen in de hele regio in te voeren, moet verder worden onderzocht, vindt de SP. De Kleijn maakte korte metten met de bewering van voorstanders van de bezuiniging, dat "rijke” bejaarden ten onrechte profiteren van het gratis openbaar vervoer. "Het is bedoeld voor alle Rotterdamse ouderen die hun leven lang hard hebben gewerkt. Ik ben Ruud Lubbers en Bram Peper nog nooit tegengekomen in de metro”.

De ommezwaai van de PvdA blijkt behoorlijk wat kwaad bloed te hebben gezet bij de andere partijen in de Rotterdamse coalitie (VVD, D66 en CDA). Zij maakten daar geen geheim van tijdens de commissievergadering van woensdagavond. De VVD (de partij van wethouder Baljeu) is naar eigen zeggen "sarcastisch”, D66 en CDA zijn er "erg ongelukkig” mee dat nu andere bezuinigingen moeten worden gezocht. Het college geeft daar pas over enkele weken meer duidelijkheid over.

Leo de Kleijn was milder voor de PvdA. Die is volgens hem oprecht sinds jaar en dag voorstander geweest van de OV-regeling, maar bij de collegevorming overstag gegaan. "Dat de PvdA draait is niet zo erg. Je kunt beter de goede kant op draaien dan een verkeerd besluit nemen”.

U bent hier