h

SP-fractievoorzitter wordt Crooswijker

13 januari 2012

SP-fractievoorzitter wordt Crooswijker

De bewoners van Nieuwe Crooswijk reiken de ‘Ich bin ein Crooswijker’ oorkonde uit aan SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn en vier andere Rotterdamse gemeenteraadsleden. Deze raadsleden hebben zich van het begin, of later, ingezet voor het behoud van Nieuw Crooswijk.

Leo de KleijnDe ‘Ich bin ein Crooswijker’ oorkonde wordt aan de vijf Rotterdamse raadsleden uitgereikt voor hun grote verdienste voor het behoud van de legendarische wijk Nieuw Crooswijk. De raadsleden hebben volgens de Crooswijkers hun stempel gedrukt op het beleid van hun partijen om verdere sloop van Nieuw Crooswijk te voorkomen. Manuel Kneepkens, die 'burgemeester' werd (Theo Coskun werd loco-burgemeester) van het in 2005 symbolisch onafhankelijk verklaarde Nieuw Crooswijk, overhandigt de oorkondes. Behalve Leo de Kleijn ontvangen vandaag Judith Bokhove (GL), Rita Brons (PvdA), Brenda Dirkse (D66) en Setkin Sies (ChristenUnie) de oorkonde.

Het Masterplan Nieuw Crooswijk beoogde 1800 van de 2100 huurwoningen te slopen en daarvoor in de plaats vooral (middel-)dure koopwoningen te bouwen. Ondanks het feit dat de meeste van deze huurwoningen in goede tot zeer goede staat verkeerden. Ondertussen zijn 800 woningen in het ‘Wandeloordgebied’ gesloopt en loopt de bouw en verkoop enorme vertraging op.

Het jarenlange verzet van de bewoners en de raadsleden leidde tot het raadsbesluit van 15 december vorig jaar, waardoor het bestemmingsplan van tafel werd geveegd. Na een lange strijd door de bewoners en de SP, kregen de Crooswijkers waar ze al die tijd voor gevochten hebben; gerechtigheid! Blije en stralende Crooswijkers bedankten fractievoorzitter De Kleijn na afloop van de raadsvergadering voor zijn jarenlange steun. Het volk had vandaag gewonnen.

Marijnessen 3 maart 2006 - ere burger Nieuw Crooswijk
Al in 2006 werd Jan Marijnissen tot ereburger benoemd. De SP voerde al volop actie tegen de sloop van Nieuw Crooswijk.

U bent hier