h

Gratis openbaar vervoer voor 65-plussers moet blijven

15 november 2011

Gratis openbaar vervoer voor 65-plussers moet blijven

Vrijdag 11 november was de aftrap van de campagne 'gratis openbaar vervoer voor 65-plussers moet blijven', in het verzorgingshuis op het Bergwegplantsoen. De reacties waren heel goed. Op de handtekeningenactie, de flyer met brief aan de wethouder en op de ouderenkrant.

Bijna 100 mensen tekenden voor de petitie. Vrijwel iedereen was het er over eens dat 'gratis openbaar vervoer voor ouderen' moet blijven. Zeker in een tijd waarin toch al zoveel wordt afgepakt. 'Het lijkt wel of ze ons ouderen willen uitroeien, terwijl wij het land na de
Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd.'

99-jarige zet handtekening
Hier tekent 99 jaar levenservaring!

Veel Vrije Dagen

Veel ouderen waren zeer kritisch over de politiek. 'Het zijn zakkenvullers, kijk maar naar ex-minister Bos. Of: 'hoe rechtser de regering, hoe slechter het voor ons wordt.' De VVD staat voor 'veel vrije dagen' (werkloos zijn). Kritiek was er ook op de banken. 'Als ze verdienen pakken ze de winst. Als ze verliezen kunnen wij betalen.'

Vertrouwen was er wel in Emiel Roemer van de SP, Een goede opvolger. 'Jullie zijn er echt voor ons'. Ook deze actie werd weer zeer gewaardeerd: ‘Goed dat jullie dat doen.’ Een mevrouw van 99 jaar was ontroerd dat vervoer voor 65-plussers gratis was. ‘Dat ze dat voor ons doen, daar moet ik van huilen', als ze dan hoort dat hier weer flink op bezuinigd gaat worden, wil ze gelijk tekenen.

Vervoer op maat ook gratis?

Er zijn ook mensen die afhankelijk zijn van vervoer op maat. Waarom is dit ook niet gratis? Het is toch niet eerlijk als 65-plussers zonder beperking gratis openbaar vervoer hebben en mensen met een beperking niet? Helemaal gelijk hebben deze mensen. De SP vindt dat ook en heeft daar ook voor gestreden in de raad. Het wordt erbij geschreven op de handtekeningenlijst en mensen wordt geadviseerd dit erbij te schrijven als ze een brief naar de wethouder sturen. We komen ook iemand tegen die aan het verhuizen is. Tijdens de maand van de verhuizing is vervoer op maat niet meer beschikbaar. Mevrouw staat immers ingeschreven in een andere gemeente. Heel vervelend.

Sommige mensen tekenden niet gelijk. Ze willen nog afwachten wat de maatregelen precies worden. Ze willen best wat betalen, bijvoorbeeld 100 euro per jaar. 'Werklozen hebben het ook moeilijk'. Natuurlijk kom je bij zo'n actie ook andere zaken tegen. Eenzame en zeer verdrietige ouderen. Mensen die te weinig zorg en zeker te weinig aandacht krijgen. Een 92-jarige huilende oudere dame omdat ze niet meer kan, helemaal op is.

Breien voor arme rotterdammers
Breien voor arme Rotterdammers

Er zijn voor anderen

Tegelijkertijd ook strijdbare ouderen. Met vechtlust, die andere bewoners erbij roepen om te tekenen. Ouderen ook, die het niet opgeven er te zijn voor anderen. Zoals een oudere mevrouw die breide voor de arme kinderen uit Rotterdam. Dan was er de em. predikant van de Spaanse parochie die handtekeningenlijsten wilde. Hij ging er in de parochie aandacht aan besteden. Hij was over de 70 maar hielp nog regelmatig mensen, bijvoorbeeld in dit verzorgingshuis. Hij wilde hier wel wat terughoudend in zijn. Toch kwam hij nog even terug om zijn kaartje af te geven, 'voor als het echt nodig is'.

Aan het eind was er koffie. Ons aangeboden door een van de bewoners. 'Jullie krijgen van mij koffie, jullie hebben je zo voor ons ingespannen, dus dat doe ik even voor jullie.' De koffie was lekker.

U bent hier