h

SP: Geen toeslagen aan loketten RET

21 oktober 2011

SP: Geen toeslagen aan loketten RET

De afgelopen weken is de SP veelvuldig benaderd, met name door ouderen, met klachten over de toeslag die de RET berekent voor handelingen aan het loket. De SP vindt dat je mensen niet moet bestraffen met extra kosten als ze niet zo handig zijn met internet of de automaten op de stations en stelt daarom schriftelijke vragen.

ouderen bij oplaadautomaat

Per 1 oktober brengt de RET kosten in rekening voor service aan het loket. Ongeacht of men een abonnement aanschaft, de OV-chipkaart oplaadt of een los kaartje koopt, wordt 50 cent in rekening gebracht. Ook het tarief van de telefonische klantenservice is met de helft verhoogd. Vooral ouderen lijken hiervan de dupe te worden en dat is onterecht. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: “Niet iedereen is even handig met internet of met het gebruik van de automaten op de stations. Dat wordt nu bestraft met de extra kosten aan het loket.”

Ook is er een minimumbedrag ingesteld waarvoor men de OV-chipkaart kan opladen. Dat bedrag ligt op tien euro. De SP is bang dat mensen met een heel smalle beurs hierdoor in de problemen komen. De Kleijn: “Als je altijd moeite hebt de eindjes aan elkaar te knopen, dan is tien euro een fors bedrag om ineens uit te geven.”

De RET zegt de kosten in rekening te moeten brengen vanwege de bezuinigingen. De SP is fel tegenstander van deze miljoenenkortingen die vanuit het rijk op het openbaar vervoer worden afgevuurd. De Kleijn: “Het zal meer mensen weer terug de auto in jagen als lijnen verdwijnen en de prijzen verhoogd worden. Files zullen dan eerder toe- dan afnemen. Wat ons betreft moeten juist alle drempels verdwijnen die het gebruik van het openbaar vervoer belemmeren.”

U bent hier