h

Pas grootse sloopplannen Oude Westen aan

22 september 2011

Pas grootse sloopplannen Oude Westen aan

De SP wil dat de uitvoering van het masterplan Oude Westen voorlopig wordt stopgezet. Dat betoogde de partij bij monde van fractievoorzitter Leo de Kleijn van de week in de commissievergadering over het plan. De sloop is te grootschalig en gaat over de ruggen van de zittende bewoners heen.

Buurten in het oude westen
De SP-fractie bracht de afgelopen jaren meerdere keren een bezoek aan de wijk

In het Oude Westen moeten de komende tien jaar ruim vierhonderd woningen worden aangepakt. Een deel van de woningen wordt gerenoveerd, een ander deel gesloopt. De zittende bewoners, die vaak al jaren op hun vertrouwde stek zitten, vrezen terecht hogere huren na de ingreep. Als ze al kunnen terugkeren naar de wijk. De Kleijn: “Na renovatie kunnen de huren wel honderd tot honderdvijftig euro per maand hoger zijn. Als je inkomen niet zo hoog is, dan is dat een bedrag dat er inhakt.

Participatie is wat anders dan plannen slikken
Hoewel de zittende bewoners meermalen was aangeboden mee te praten, hebben ze niet de indruk dat er ook geluisterd is naar hun woonwensen. Intussen zijn al veel van de huurders naar elders in de stad uitverhuisd. De samenhang in de wijk komt zo onder druk te staan. De Kleijn: 'Meepraten, echte participatie vereist dat Woonstad en de gemeente ook echt bereid zijn de plannen aan te passen op aanwijzing van de zittende bewoners. Ze moeten kijken wat goed is voor de huidige bewoners, in plaats van alleen te kijken naar de wensen van de toekomstige. De plannen kunnen nog steeds aangepast worden, dat laten ook lopende projecten in bijvoorbeeld Nieuw Crooswijk en Vreewijk zien.” Het plan komt, mede op voorstel van De Kleijn, nog aan de orde in de gemeenteraad, zodat het plan nog van wijzigingen kan worden voorzien.

Renoveren waar mogelijk, slopen als het echt moet
De SP is niet tegen het slopen van woningen. Maar het huidige college (en ook de vorige) sloopt grote hoeveelheden betaalbare sociale huurwoningen om ze te vervangen door dure en middeldure woningen. Huurders van deze woningen zijn na renovatie of sloop/nieuwbouw meestal niet in staat om terug te keren in de oude wijk. De SP vindt dit een kwalijke tendens. Als arme bewoners in een bepaalde wijk niet gewenst zijn, dan is het zaak deze bewoners te helpen met bijvoorbeeld werk of opleiding, niet door hun woning onder ze vandaan te slopen en ze te vervangen door een 'betere' Rotterdammer. De Kleijn: “Sloop is een laatste redmiddel, als onderhoud en renovatie niet meer toereikend zijn. Als een buurt op de schop moet, dan moet er gerenoveerd worden voor en door de buurt.”

U bent hier