h

Aanbesteding welzijn: SP wil snel raadsdebat

16 september 2011

Aanbesteding welzijn: SP wil snel raadsdebat

De Rotterdamse SP fractie is geschrokken van de manier waarop wethouder Louwes de grootscheepse aanbestedingen van zorg en welzijn door de deelgemeenten aankondigt. De SP maakt zich zorgen over de kwaliteit van de zorg voor de Rotterdammer, maar ook over het personeel van de huidige aanbieders van zorg en welzijn. Zoals bekend is de SP geen voorstander van aanbesteden, maar al helemaal niet als die aanbesteding slechts één doel heeft: bezuinigen.

SP-raadslid Josine StrormannJosine Strörmann, SP-raadslid: “De wethouder heeft het alsmaar over eigen kracht en zelfredzaamheid van de burger, maar ze bedoelt eigenlijk dat het vooral niets mag kosten. Professionele zorg kan nooit vervangen worden door hulp van buren en familie, hoe liefdevol die ook gegeven wordt. Mensen die in de zorg of in het welzijn werken hebben niet voor niets hun diploma’s gehaald.”

Het kan goed zijn om de welzijns- en zorgsector anders te organiseren, vooral met het oog op de taken die we er volgende jaren bij gaan krijgen vanuit de AWBZ. Maar dat hoeft niet per se via aanbestedingen. Ervaringen met aanbestedingen in de zorg en hier in Rotterdam met name bij de inburgering laten zien dat dit veel problemen oplevert. Wat de SP betreft gaan de deelgemeenten helemaal niet aanbesteden. En als het dan toch moet zijn er genoeg mogelijkheden om bij een aanbesteding de prijsfactor (vrijwel) uit te schakelen, zodat er alleen concurrentie is op het gebied van kwaliteit, met een goede vaste prijs. Ook moet volgens de SP van te voren goed geregeld worden dat het personeel van een verliezende partij over kan gaan naar de organisatie die de gunning wint, met dezelfde arbeidsvoorwaarden natuurlijk.

In de deelgemeente Charlois zit de SP in een coalitie met het CDA en de PvdA. Bij het vormen van de coalitie is afgesproken dat er aanbesteed zou worden. Niet de eerste keus van de SP, maar een resultaat van de coalitie-onderhandelingen. Inmiddels is er gestart met een eerste proef voor de aanbesteding van een aantal welzijnstaken.

Theo Coskun, SP deelraadsbestuurder in Charlois: “Natuurlijk willen wij in onze deelgemeente zorgen dat de kwaliteit van zorg en welzijn op peil blijft. Ik weet dat de mensen in Rotterdam Charlois veel zelf kunnen en elkaar ook zo goed mogelijk ondersteunen maar professionele zorg en ondersteuning zal altijd nodig zijn. Daar hebben de Charloisers ook recht op. De basis van deze zorg moet stevig overeind blijven. En dat mag wat kosten, ondanks de miljoenen bezuinigingen die ook aan Charlois worden opgelegd tussen nu en 2015.”

Over al deze zaken moet snel een debat komen, vindt Josine Strörmann, eerst in de commissie en dan in de raad. “Gelukkig wil ook de PvdA hier zo snel mogelijk met de wethouder en de andere partijen over spreken, dus we hebben afgesproken om dit onderwerp op 5 oktober op de agenda van de commissie te zetten.”

U bent hier