h

SP solidair met Syriërs

6 augustus 2011

SP solidair met Syriërs

'Er moeten strengere sancties komen tegen het regime in Syrië. De internationale gemeenschap kan niet toekijken hoe de Syrische president Assad zijn eigen bevolking uitmoordt. Daarnaast moeten ook economische sancties worden ingesteld.' Dat zei SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel vrijdag tijdens een manifestatie in Den Haag. Van Bommel: 'Het is te zot voor woorden dat Shell nog steeds zaken doet in Syrië en de tanks van Assad daarmee van brandstof voorziet. Ook moet nu al een aanklacht tegen Assad bij het Internationaal Strafhof worden voorbereid. Met Den Haag als juridische hoofdstad van de wereld is Nederland dat aan haar stand verplicht.'

SP-Kamerlid Harry van Bommel samen met demonstranten

Een honderdtal mensen vooral afkomstig uit de Syrische gemeenschap in Nederland had zich voor het ministerie van Buitenlandse Zaken verzameld om haar solidariteit te betuigen met de Syrische bevolking. Zij eisten van de Nederlandse regering dat het de legitimiteit van Assad als president van Syrië niet langer erkent en de Nederlandse ambassadeur terugroept. Echter na een gesprek met de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Lionel Veer op het ministerie werd duidelijk dat de Nederlandse regering vooralsnog niet bereid is die stappen te nemen.

De manifestatie werd georganiseerd door het Jasmijnplein Rotterdam en het steuncomité voor de Syrische Revolutie en ondersteund door SP, PvdA, de Midden-Oostenwerkgroep Groenlinks en IKV Pax Christi. De manifestatie werd voorafgegaan door een optocht vanuit Het Plein in Den Haag naar het ministerie. Naast Harry van Bommel spraken ook PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers, leden van het Jasmijnplein/Syrischsteuncomité en de Nederlandse Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer. Een verrassing was de aanwezigheid van Hatham Maleh, een Syrische oppositieleider die bezig is met een Europese rondreis om aandacht te vragen voor het lijden van de Syrische bevolking. Zijn opsomming van de gruwelijkheden van het regime maakte wederom de noodzaak duidelijk van snelle verandering in Syrië.

Hatham MalehHatham Maleh, Syrisch oppositieleider  'Assad je tijd is op'

U bent hier