h

Raketten brengen geen vrede - een einde aan de bezetting wél

29 augustus 2011

Raketten brengen geen vrede - een einde aan de bezetting wél

Dagenlang vielen er bommen op Gaza. Israëlische gevechtsvliegtuigen voerden tussen donderdag 18 en 25 augustus aanvallen uit boven de Gazastrook. De aanvallen kwamen in antwoord op een serie aanslagen ten noorden van Eilat. Rotterdam voor Gaza- een platform van SP, PvdA, GroenLinks, christelijke, joodse en islamitische en seculiere organisaties in Rotterdam - veroordeelt iedere vorm van geweld tegen burgers en spreekt zijn afschuw uit over de aanvallen bij Eilat. Maar geen enkele terroristische daad rechtvaardigt de collectieve bestraffing van mensen die part noch deel hebben aan de gewelddadigheden. Op 28 augustus stond Rotterdam voor Gaza met deze boodschap op het Beursplein in Rotterdam.

raadsleden Leo de Kleijn (SP) en  Fouad en Haji (PvdA) met Rotterdam voor Gaza spandoek op Beursplein
SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn en PvdA-raadslid Fouad el Haji vragen aandacht voor het lot van de burgers in Gaza.

Zonder enig openbaar bewijs te leveren, beweerde de Israëlische minister van defensie Ehud Barak vrijwel direct na de aanslagen dat de daders uit Gaza kwamen. Het Israëlische kabinet besloot daarop dat de bevolking van Gaza hier de rekening voor zou betalen, en liet bombardementen uitvoeren waarvoor de bevolking van de hermetisch afgesloten strook niet kan vluchten. 15 Palestijnen onder wie een aantal kinderen kwamen om. Tientallen mensen werden verwond en een golf van paniek ging door de toch al getraumatiseerde burgers van Gaza. Inmiddels hebben Egyptische autoriteiten laten weten dat de daders afkomstig zouden zijn uit het Egyptische schiereiland Sinaï en niet uit Gaza.

Lees verder op de website van Rotterdam voor Gaza en op het weblog van de Nederlandse juriste Lydia de Leeuw, die in Gaza bij een mensenrechtenorganisatie werkt.

Rotterdam voor Gaza
Weblog van Lydia de Leeuw

U bent hier