h

Uit de Raad: Vervoersplannen, WWB en Non-formele educatie

10 juni 2011

Uit de Raad: Vervoersplannen, WWB en Non-formele educatie

In de raadsvergadering gisteren werden de plannen voor het openbaar vervoer behandeld. Ook werd er gesproken over de handhaving van de Wet Werk en Bijstand (WWB) en non-formele educatie. In totaal werden er vier moties van de SP aangenomen.

Vervoersplannen
Allereerst werden de bezuinigingsplannen voor het openbaar vervoer besproken. In dit debat werd het voorstel aangenomen dat het college bij de stadsregio moet bepleiten de bedreigde buslijnen in stand te houden voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: "Als deze plannen die het kabinet heeft allemaal, één voor één, stuk voor stuk, doorgaan en over ons heen komen, dan leidt dit tot een kaalslag in het openbaar vervoer in de regio Rotterdam."

De Kleijn diende daarnaast een voorstel in om de verplichte aanbesteding in het openbaar vervoer op te schorten tot 1 januari 2014. Het stadsbestuur van Rotterdam moet zich daar samen met de gemeentes in de regio sterk voor maken bij het rijk. Ook dit voorstel werd met grote meerderheid aangenomen.

Handhaving Wet Werk en Bijstand
Vervolgens sprak de raad over de handhaving van de Wet Werk en Bijstand (WWB). SP-raadslid Josine Strörmann: "Het voorstel is een stuk vol straf en boete. Dit voorstel zou nodig zijn om de participatieplicht die later in de raadsvergadering aan bod kwam, uit te kunnen voeren. Dit houdt in dat mensen verplicht vrijwilligerswerk moeten aanvaarden en anders een maand geen uitkering krijgen. Dat is nog al wat. Zelfs ons rechtse kabinet heeft het nog niet ingevoerd." De SP vindt het goed om mensen te activeren, maar dat verplichten kun je niet maken als er voor de Rotterdammer in kwestie geen werkelijk perspectief op duurzaam werk is.

Strörmann vroeg de wethouder of hij het werkelijk een goed idee vond om meer boetes uit te delen en of hij dacht dat dit de juiste manier was om de tekorten bij de dienst terug te dringen. Strörmann: "Het is een zware ingreep om mensen een maand of langer hun inkomen af te pakken. Vooral voor alleenstaande ouders is het niet alleen lastig maar zelfs onoverkomelijk. Kinderen zouden nooit de dupe moeten worden van een maatregel van de Sociale Dienst. Behalve de voedselbank zijn er geen mogelijkheden om te zorgen dat de kinderen in zo'n gezin de basisvoorzieningen behouden. Dit heeft de wethouder in de commissievergadering ook toe gegeven". Een voorstel om de kinderen niet te duperen in deze gevallen had niet genoeg steun.

Non-formele educatie
Bij het bespreken van het onderwerp 'burgerschap en participatie' werden er ook twee moties van de SP aangenomen. Non-formele educatie, die hierbij een grote rol speelt, is een vorm van onderwijs die buiten de muren van officiele scholen vallen en waar geen diploma aan verbonden is. Dit kunnen workshops, cursussen of voorlichtingen zijn van organisaties zoals bijvoorbeeld de Volksuniversiteit, het Nivon, het COC en SPIOR.

De SP maakt zich - gesteund door een groot deel van de raad - al jarenlang sterk voor organisaties die bovengenoemde workshops en cursussen aanbieden. Een voorstel om voor de organisaties voor 2012 in ieder geval anderhalf miljoen euro te reserveren werd breed gesteund. Daarnaast kan de Volksuniversiteit er op rekenen dat er geld gereserveerd moet worden om de cursussen Nederlands die zij aanbiedt te behouden.

U bent hier