h

Iedereen moet naar de rechter kunnen stappen

30 juni 2011

Iedereen moet naar de rechter kunnen stappen

Het stadsbestuur van Rotterdam wil per 1 juli de bijzondere bijstand voor de kosten van rechtsbijstand afschaffen. De SP is bang dat straks alleen mensen met een goed gevulde portemonnee hun recht kunnen halen en diende vandaag een motie in om niet te korten op deze bijstand.

SP-raadslid Josine StrörmannVanaf morgen krijgen mensen met een uitkering geen bijzondere bijstand meer voor de kosten die ze maken als ze naar de rechter willen stappen. Deze bezuiniging komt voor deze mensen bovenop de bezuinigingen die vanuit Den Haag op hen afkomen. Het Rijk gaat structureel bezuinigen op rechtsbijstand en is ook van plan om een hogere eigen bijdrage te vragen als men naar de rechter stapt.

De SP wil dat iedereen toegang tot het recht behoudt, of men nu een dik gevulde portemonnee heeft of niet. Het stadsbestuur stelt dat mensen ook terecht kunnen bij het Juridisch Loket en de Sociaal Raadslieden, dat gratis werkt. SP-raadslid Josine Strörmann: “Deze loketten zijn prima voor het inwinnen van eerste adviezen, maar via deze instituten is het niet mogelijk daadwerkelijk te procederen.”

Zonder dat de maatregel goed is aangekondigd bij de mensen die afhankelijk zijn van bijstand, wordt deze nu toch heel snel ingevoerd, nog voor het armoedebeleid van de stad door de gemeenteraad besproken is. Strörmann: “Dat is onbeschoft tegenover de mensen die het treft en het is onbeschoft tegenover de gemeenteraad. En de bestuursrechter zal gehakt maken van deze manier van invoeren. Op zo'n manier lopen de kosten van de juridische procedures veel hoger op dan dat met deze maatregel bespaard wordt.”

U bent hier