h

Rotterdamse politiek steunt Jasmijnplein: Onderteken de petitie online

21 mei 2011

Rotterdamse politiek steunt Jasmijnplein: Onderteken de petitie online

De Rotterdamse politiek geeft alle steun aan de mensen van het Jasmijnplein en de Syrische Jasmijnrevolutie. Raadsleden van de PvdA, SP, GL en Leefbaar Rotterdam deden concrete toezeggingen tijdens het debat vrijdagavond 20 mei op het Jasmijnplein. Allereerst kondigden zij aan het manifest 'Democratie en vrijheid' in Syrie officieel te gaan teken met deze partijen en de overige partijen te vragen dat ook te doen. Daarmee ondersteunt de overgrote meerderheid van de Rotterdamse raad de Syrische strijd.

Fractievoorzitters gaan manifest Jasmijnplein ondertekenen
De fractievoorzitters zitten klaar om het Jasmijnplein Manifest te ondertekenen. Tegenover hen de Syrische actievoerders van het Jasmijnplein.

Donderdag 26 mei werd het Jasmijnplein Manifest ondertekend op het Stadhuis. Alle fractievoorzitters van SP, GroenLinks, PvdA, Leefbaar Rotterdam, D66 en CU waren aanwezig en ondertekenden het manifest.

Ook gaat de Rotterdamse politiek de wethouder vragen naar mogelijk banden tussen Rotterdamse havenbedrijven en de Latakiahaven. Indien er banden zijn kan gevraagd worden de activiteiten op te schorten uit solidariteit met de Syrische bevolking. De Rotterdamse politiek zegde ook alle steun toe aan de activisten van het Jasmijnplein. De raadsleden van ded SP, PvdA en GL zegden ook toe binnen hun partij landelijk en Europees steun de vragen voor de Syrische strijd. SP senator Tiny Kox en Tweede Kamerlid Farshad Bashir bezochten vrijdagmiddag al het Jasmijnplein. Tiny Kox die ook in de Raad van Europa zit beloofde zijn Europese contacten warm te maken voor initiatieven als het Jasmijnplein.

Zo'n 50 Syrische activisten en bezoekers van het Jasmijnplein waren blij met de toezeggingen van de politici. De toezeggingen van de Rotterdamse raad werden gedaan in een open discussie tussen Syriers en de politici. Deze werd voorafgegaan door een heldere uiteenzetting over de geschiedenis en de situatie nu in Syrie .

Het manifest luidt: Vrijheid en democratie in Syrie

De ondertekenaars van dit manifest verzoeken de Nederlandse regering haar verantwoordelijkheid op te pakken door zich hard te maken voor deze eisen:

* Assad op te roepen om onmiddellijk te stoppen met het geweld tegen de vreedzame demonstranten in Syrie.

* De legitimiteit van het Assad regime vaststellen (in hoeverre is een regime legitiem na 900 doden?).

* Internationale waarnemers en onderzoekers naar Syrië sturen om het geweld en de schade vast te stellen.

* Hulpgoederen en onafhankelijke hulporganisaties in de getroffen steden in Syrie toe te laten.

* Bashar Assad komt boven aan de lijst van de Syrische bewindslieden die op de Europese sanctielijst staan.

* Amnesty International ondersteunen om Assad en zijn mensen voor het Internationaal Gerechtshof te halen vanwege de schending van mensenrechten en vanwege zijn andere misdaden.

* Activiteiten van de Nederlandse Syriers in Nederland en daarmee steun van de opstandelingen in Syrie in de strijd voor vrijheid en democratie faciliteren.

Teken hier de petitie online:

Ook geinteresseerd? U kunt het Jasmijnplein bezoeken dinsdag en vrijdag vanaf 14.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Het Jasmijnplein bevindt zich in expositieruimte Noorderlicht op Schiekade 34.

De agenda voor de komende weken:
Vrijdag 27 mei 19.00-22.00 Bijeenkomst over de Arabische lente

Zaterdag 28 mei 14.00-18.00 Kunst voor Syrie (muziek, theater, gedichten, kookkunsten)

zaterdag 28 mei 19.00-2100 Syrische denkers en jonge activisten

zondag 29 mei 12.00-20.00 Dunya, Jasmijnplein bij stands PvdA, SP en GL

dinsdag 31 mei 20.00-22.00 bedrijven voor Syrie

vrijdag 3 juni 20.00-22.00 debat europarlementariers

zaterdag 4 juni 12.00-18.00 open huis

maandag 6 juni 20.00-22.00 debat Tweede Kamerleden

U bent hier