h

Cultureel Buurten

26 mei 2011

Cultureel Buurten

Deze week ging de SP-fractie samen met Querien Velter (ROOD) buurten in de cultuursector. Een eerste toer. De bedoeling is zoveel mogelijk oude en nieuwe initiatieven te bezoeken aankomende maanden en dat met de miljoenenbezuinigingen in het achterhoofd. Krijgt Rotterdam ooit weer een volwaardig poppodium, wat wordt er bedoeld met meer ruimte voor ondernemerschap en wat blijft er over voor cultuurminnende Rotterdammers?

Heidegger, het nieuwe podium
Het podium Heidegger aan het Grote Kerkplein (bij de Laurenskerk) is pas in december van vorig jaar van start gegaan. Zonder subsidie wel te verstaan. Het podium kan 600 bezoekers ontvangen op een avond. Op zich gaat het goed en kunnen ze zich bedruipen met de omzet en entreeprijzen. Alleen om extra publiek aan te trekken van buiten de stad is er extra promotie nodig. Ook zouden ze een vangnet, een klein budget willen van de gemeente om een buffer op te bouwen en extra publiciteit te genereren.

Heidegger

Volgens de Popbrief (schets van de toekomst van de popsector in Rotterdam) van wethouder Laan gaat de nadruk gelegd worden op ondernemerschap. 'Wat betekent dat?' Vraagt directeur Ron Biondina van poppodium Heidegger zich af. 'Word je ondersteund als je het goed doet, lef toont en je bewezen hebt?' SP-raadslid Josine Strörmann denkt dat het meer neer komt op dat de popsector het lekker zelf uit moeten zoeken en doen zodat de gemeente er geen omkijken meer naar heeft. Dat geldt volgens Josine ook voor een nieuw groot podium, iedere ondernemer die zich aandient en investeert zal vrij spel krijgen van de wethouder. Zonder visie of regie vanuit de gemeente. Een slechte zaak volgens haar. Ron vindt het ook heel belangrijk dat er een nieuw groot podium komt. Ron: "Zo'n podium heeft een aanzuigende werking op de hele pop- en culturele sector in Rotterdam''.

De Gouvernesteraat, het oude Lantaren/ Venster
Toen Lantaren/Venster naar zuid verhuisde wilden veel Rotterdammers een culturele bestemming voor het oude theater aan de Gouvernsetraat behouden. De SP wilde dat ook De Gouvernestraaten diende daar een motie voor in en werd aangenomen. De Gouvernestraat (inmiddels de naam van het theater) wordt nu behuisd door Theatergroep Max, Productiehuis en het Dansatelier en beheerd door stichting De Gouvernestraat. Men hen sprak de fractie dan ook. In juli staat er een verbouwing gepland. Ze hebben grootse plannen. Helaas hangen er donkere wolken boven de plannen.De commisie Fysiek op het stadhuis is van plan in 2013 de culturele bestemming van het pand af te halen. Dat wil zeggen als iemand er een garage wil beginnen, dan kan dat. Dat zou doodzonde zijn volgens de SP. Voor de buurt, de stad en het culturele aanbod in het Rotterdamse centrum.

Een nieuwe Nighttown
Tenslotte spraken de SP-ers met George Ortega bij de Van Nelle Fabriek. Hij heeft grootse plannen voor een nieuw Nighttown in het Keilepand aan de Keileweg. Hij is al in gesprek met het OBR. Niet alleen de naam maar ook het oude concept: concerten, dansfeesten daarna en een café de hele avond en nacht. Over de locatie valt te twisten. Je bent er zo met de metro, het complete aanbod is in het pand aanwezig en er is genoeg parkeerruimte (voor concertbezoekers van buiten). Maar het is zeker niet het centrum en Marconiplein heeft nog steeds een slechte naam. De voorkeur van de SP gaat altijd uit naar een groot podium in het centrum van de stad, naast het Centraal Station als het kan. Toch, met een hele kleine investering van de gemeente denkt ondernemer George een mooi podium neer te kunnen zetten. De overweging waard misschien?

George Ortega
Josine en Querien in gesprek met George

U bent hier